Gaan we binnenkort in half uur van Brussel naar Parijs met een hyperloop?

Sinds centimiljardair Elon Musk begin vorig decennium het concept van de hyperloop aankondigde, zijn ingenieurs doorheen de wereld de technologie aan het ontwikkelen. Business AM sprak erover met Umika Bhagole, Team Captain van het zevende hyperloopteam van de TU Delft.


Beluister het volledige interview hieronder.


De essentie: Hyperloops moeten er als nieuwe vorm van transport voor zorgen dat mensen duurzaam en snel kunnen reizen, zegt Bhagole.

  • Om sneller te zijn, moet met een paar factoren rekening worden gehouden, zegt ze. “Allereerst is er de luchtweerstand en ten tweede de rolweerstand. Een hyperloop haalt die twee factoren eigenlijk weg.”
  • Een hyperloop is eigenlijk een soort bijna-vacuüm buis, waarin een trein of pod vooruit zweeft door middel van elektromagnetische krachten. Daardoor worden de twee beperkende factoren die hierboven worden beschreven, tenietgedaan.
  • Bhagole en haar team zijn nu zelf een prototype aan het ontwikkelen. De TU Delft doet namelijk ieder jaar mee aan de European Hyperloop Week, een tentoonstelling waarin studententeams hun concepten voorstellen. Het team van Bhagole is al het zevende dat aan de competitie meedoet.
  • Toch is er nog heel veel werk aan de winkel voordat de technologie klaar is voor de massa. “We denken dat je rond 2040 al goederen zal kunnen transporteren. Ik denk dat dat de eerste stap is. Voordat je met mensen wil gaan reizen, wil echt heel zeker weten dat dit veilig is.” Bhagole denkt dat mensen pas rond de helft van de eeuw hyperloops zullen gebruiken.
Meer
Lees meer...