“Ik ben geen robot”, check. Google weet nu dat je geen robot bent aan de hand van je gedrag

“Ik ben geen robot”, check. Google weet nu dat je geen robot bent aan de hand van je gedrag

“Ik ben geen robot.” Het was altijd raar om dat vakje aan te vinken. Maar als het van Google afhangt, dan hoeft dat nu niet meer. Want zij weten nu dat je geen robot bent aan de hand van je gedrag. 

Vroeger werd je steevast gevraagd om een puzzeltje op te lossen om te bewijzen dat je geen robot was. Een CAPTCHA heette dat. Zo kreeg je bijvoorbeeld een afbeelding te zien waar je de vervormde letters en cijfers uit moest opmaken en ingeven. Die CAPTCHA’s, voluit Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, zijn ondertussen soms zo ingewikkeld dat het een beetje irritant begint te worden.

In 2014 kondigde Google dan de reCAPTCHA aan. Vanaf dan geen vervormde letters en cijfers meer, maar een gewone checkbox. Google zou je gedrag op de site analyseren en zo bepalen of je al dan niet een robot zou kunnen zijn. Hoe ze dat doen? Een robot zou zo, in tegenstelling tot een gewone mens, bijvoorbeeld altijd in het absolute midden van een knop klikken. Was er iets verdachts aan je gedrag, dan zou je soms nog een keer een klein puzzeltje worden voorgelegd maar meestal kreeg je dan die checkbox.

Google

Google kondigt nu echter aan dat hun AI zo slim is geworden dat zelfs die checkbox niet meer nodig is. De Invisible reCAPTCHA wordt toegewezen aan een aantal reeds bestaande knoppen op de site en werkt op de achtergrond. Dat wil dus zeggen dat de meeste mensen niet eens meer zullen doorhebben dat er een check wordt gedaan. Enkel wie heel verdacht gedrag vertoont, zal nog gevraagd worden om een puzzeltje op te lossen.

Gesponsorde artikelen