In 2040 zijn het niet langer de Japanners die de langste levensverwachting hebben

In 2040 zijn het niet langer de Japanners die de langste levensverwachting hebben

Binnen enkele jaren krijgen de Spanjaarden de kroon als bevolkingsgroep met de langste levensverwachting. Dat zegt een nieuwe studie. Maar wat is hun geheim?

In 2040 zijn de Spanjaarden de mensen met de langste levensverwachting op de planeet. Momenteel zijn de Japanners de mensen met het geheim van de lange levensduur: ze worden gemiddeld 83,84 jaar oud. Maar Japan staat op het punt om z’n kroon te verliezen volgens een studie van het Global Burden of Disease. Wat is er aan de hand? Volgens de studie zorgen de rookgewoontes van de Japanners voor toenemend overgewicht bij mannen.

Goede eetgewoonten

Volgens dokter Christophe Murray, de directeur van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de universiteit van Washington zijn de Spanjaarden de gezondste mensen ter wereld. “Zeker as het over tabaksverbruik gaat, komen de Spanjaarden er zeer goed uit, zij hebben ook een uitstekende levensverwachting. De gemiddelde levensverwachting is 85.8 jaar, vooral omdat ze goede eetgewoonten hebben.” Het befaamde Mediterraanse dieet, met andere woorden, doet wonderen voor voor onze zuiderse vrienden.

Slapen is trouwens ook belangrijk voor je levensverwachting.

Om de studie volledig te begrijpen, moet je weten dat de gegevens die de onderzoekers gebruiken, continu geüpdatet worden door data uit alle landen ter wereld. Maar nu hebben al die gegevens voor het eerst ook geleid tot uitspraken over de toekomst van de mensen in die 195 landen, voorspellingen op basis van het best-case scenario en het worst-case scenario.

Stoppen met roken

Dat laat toe om ook meteen veranderingen aan te brengen in het beleid, maar het toont ook meteen dat er iets moet gebeuren aan het tabakgebruik en de watervoorziening van de gemiddelde bevolking. Ook luchtvervuiling en obesitas zijn twee terugkerende risicofactoren.

Daarom leven de Russen niet erg lang.

Overigens zijn de voorspellingen voor de Verenigde Staten bijzonder slecht. Zij springen van de 43ste naar de 64ste plaats in termen van levensverwachting. Momenteel is hun levensverwachting gemiddeld 78,8 jaar en die zal slechts een beetje verbeteren, 79.8 jaar. “We stellen vast dat de Verenigde Staten een levensverwachting heeft die gemiddeld gesproken niet meer verbeterd, toch niet in vergelijking met de rest van Europa.”

iStock

Gesponsorde artikelen