In het buitenland denken ze dat het een mop is: in ons parlement schenken ze gratis alcohol 

België blijft gratis alcohol schenken aan de verkozenen in de cafetaria van het parlement. In het buitenland denken ze dat het een Belgenmop is, maar: ’t is wel degelijk zo.

In een wereld waar alcohol op de werkvloer een reden is tot ontslag, slagen ze er in het Belgisch parlement niet alleen in om bier en wijn te serveren in de cafetaria – die blijkt bovendien ook nog gratis te zijn voor verkozenen.

Het is op z’n zachts gezegd wereldvreemd zoiets. Nu zijn wij niet het enige parlement met een bar: onder meer in Groot-Brittannië wordt er fors gezopen in de Houses. Maar, daar moeten ze wel betalen. Om het jaar of zo krijgt een journalist dan wat barrekeningen in handen en is het kot te klein omdat blijkt dat ze er echt niet naast zuipen, die politici.

In het Eén-programma Over Eten, dat eet- en drinkgewoontes van bekende Vlamingen onder de loep nam, hintte N-VA-voorzitter Bart De Wever nog naar alcoholmisbruik in de politiek. “In onze stiel wordt er stevig gedronken. Er is veel alcoholisme in de politiek. Dat is zo.”

Nogal wat beschaafde landen hebben de jongste tien jaar trouwens de lijn doorgetrokken en van hun parlementen sowieso alcohol free zones gemaakt, omdat die regel uiteindelijk gold voor alle andere overheidsinstellingen. Bij ons is dat niet zo. Al sinds eind jaren negentig, toen het systeem van gratis alcohol werd ingevoerd door toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo (Open Vld).

De reden was toen – en zelfs toen kon je daar al ernstige kanttekeningen bij maken – omdat “veel parlementsleden tijdens de debatten iets gingen drinken op café”. In een aantal van die cafés rinkelde een bel als het tijd was om te stemmen.

“Sociale controle”

Door gratis alcohol in de koffiekamer van het parlement toe te staan, zou, zo luidde de theorie, de sociale controle toenemen en zou er in de praktijk ook minder gezopen worden.

Naar aanleiding van het incident-Van Biesen (de racistische praat weet u nog) vroeg de deontologische commissie om gratis alcohol in het parlement te bannen. Een belangrijke oorzaak van “respectloze uitspraken” is alcohol, vindt de commissie. Maar, zoals vooral mensen met een alcoholprobleem doorgaans zeggen: er is geen alcoholprobleem.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) vindt ingrijpen dan ook niet nodig. Die beslissing om het advies niet te volgen, heeft Bracke samen met de fractieleiders in de Kamer genomen.

“Kleuterigheid”

Nu zal het wel weer aan ons liggen, maar dit zijn het soort dingen waarom ze in het buitenland plegen te lachen met ons land. Niemand neemt anno 2016 in de wereld nog een parlement ernstig waar ze gratis alcohol schenken en waar ze bovendien niet inzien dat daar iets mis mee is. Bovendien wordt er nogal lichtjes voorbijgegaan aan een ander punt: denken ze daar nu echt dat de bevolking dat oké vindt, dat er gratis alcohol wordt geserveerd aan hun vertegenwoordigers met hun belastinggeld?

Alcohol schrappen, zou volgens De Croo een “belachelijke verkleutering” zijn vertelde hij vanochtend op de radio. Want, “in parlement zitten volwassen mensen, die zelf kunnen toezien op hun alcoholverbruik”. Er zijn twee zaken flink mis met die reactie. Ten eerste: die verkleutering waar De Croo het over heeft hebben zowat alle andere werkende mensen al wel ondergaan. We zijn ondertussen wel zover geëvolueerd dat we weten dat zuipen-on-the-job niet echt productief is en dat det kat bij de melk zetten een heel slecht idee is.

Maar, zelfs als we dat argument naast ons neerleggen en meegaan in het verhaal dat we een land van Bourgondiërs zijn: het stuit mensen vooral tegen de borst dat die alcohol gratis is.

Kleuterigheid is dan ook niet het woord-du-jour. Wereldvreemd is dat wel.

Meer
Lees meer...