Inge uit ‘Over Winnaars’ ontvangt na 27 jaar eindelijk haar schadevergoeding

We kennen allemaal Inge nog wel, de moedige doctoraatsstudente die samen met Koen Wauters in ‘Over Winnaars’ een derde plaats behaalde in een internationale rolstoeldanswedstrijd. Op haar tweede raakte ze verlamd en pas gisteren, 27 jaar later, kreeg ze een schadevergoeding.

Maar liefst 1,6 miljoen euro. Dat ontving Inge Blockmans (29) uit Over Winnaars als schadevergoeding voor haar ongeval 27 jaar geleden. Ze brak toen haar rug waardoor ze levenslang verlamd raakte. Haar vader, oma en broertje overleefden de klap niet. Haar grootvader zat aan het stuur en werd toen veroordeeld voor onopzettelijk slagen en verwondingen.

De mama van Inge, Hilde, weet tot nu toe nog altijd niet wat er die dag precies gebeurd is. “Er waren geen getuigen. Het grootste probleem is dat dit al sinds 1994 aansleept, zonder dat iemand kan uitleggen waarom. We hebben dezelfde verzekeringsmaatschappij, dus het is KBC tegen KBC. We hebben Inges grootvader in ieder geval nooit iets verweten”, zegt ze aan Het Laatste Nieuws. Het proces rond de schadevergoeding liep al jaren. Het ging over een verzekeringskwestie, maar gisteren kende de correctionele rechtbank het bedrag dan toch toe.

Eindelijk gerechtigheid

Dat ze blij zijn met de gerechtigheid is nog zachtjes uitgedrukt. “Ik begrijp niet waarom dat zo lang heeft moeten duren. Het is schandalig. Ofwel maak je je daar ziek in en ga je er als ouder of patiënt zelf aan ten onder. Want je zou voor minder doodziek worden. Ofwel word je daar – na al die tijd – laks en onverschillig in. 27 jaar is echt verschrikkelijk lang. Het is allesbehalve evident om in zo’n lange periode alle kosten altijd bij te houden, alles opnieuw op te rakelen en alles altijd te moeten blijven nakijken”, zegt Hilde.

Omdat Inge zo jong was, heeft de familie wel voorlopige voorschotten gekregen om alle nodige medische kosten te dekken. Pas rond de 18 jaar krijgt men zicht op de totale schade waardoor men pas dan kan beslissen over de schadevergoeding. Het is wel nog afwachten of Inge de 1,6 miljoen euro daadwerkelijk ontvangt, want verschillende verzekeringspartijen kunnen namelijk nog in beroep gaan.

VTM
Meer
Lees meer...