Left Right
scrollTop top

Instagram gaat fake volgers en likes verwijderen


Instagram gaat fake volgers en likes verwijderen

Instagram bindt de strijd aan met fake volgers en likes. Ze gaan de valse profielen blokkeren, maar ook fake likes en reacties verwijderen. Verder zal het platform ook iets doen aan het gebruik van accounts door derde partijen. 

Voor wie ervan droomt een influencer te worden op Instagram, is het vaak verleidelijk om volgers en/of likes te kopen. Voor enkele euro’s ben je zo al snel tientallen volgers rijker. Maar daar wil Instagram nu iets aan doen. Via een nieuwe vorm van moderatie zal het platform actief fake volgers en likes verwijderen.

Fake volgers

Sinds de influencer-cultuur zegeviert op Instagram, probeert de website meer te doen aan fake volgers. Zogenaamde influencers met veel volgers kunnen namelijk heel wat geld verdienen aan gesponsorde foto’s. Meer over hoe je geld kan verdienen via Instagram, lees je hier.

Maar met je profiel met 437 volgers ga je natuurlijk geen dure sponsordeals binnenhalen. Dat is waarom mensen verleid worden tot het kopen van volgers. Verschillende websites en apps bieden deze functie aan, waarbij je voor kleine bedragen heel wat volgers, maar ook likes, kan kopen. En aan die valse likes en volgers wil Instagram nu iets doen. “Elke dag komen mensen naar Instagram om echte ervaringen te hebben, waaronder echte interacties”, klinkt het in een blogpost. “Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze ervaringen niet verstoord worden door niet authentieke activiteit.”

“Vanaf vandaag gaan we niet authentieke likes, volgers en reacties verwijderen van profielen die gebruik maken van apps van derde partijen om zo hun populariteit een boost te geven”, gaan ze verder. “We hebben een artificiële intelligentie functie gebouwd om accounts te identificeren die deze diensten gebruiken en de niet authentieke activiteit te verwijderen. Dit gedrag is slecht voor de community en apps van derde partijen die niet authentieke likes, volgers en reacties aanbieden schenden onze gebruiksvoorwaarden.” Wil je op een eerlijke manier ‘instafamous’ worden? Bekijk dan hier onze tips.

iStock

Derde partijen

Instagram verwijdert al langer valse profielen van het platform, maar het is de eerste keer dat ook de fake likes en reacties worden aangepakt. Ook is het de eerste keer dat Instagram bewust zoekt naar gekochte volgers en likes. Daarnaast zal Instagram ook gebruikers op de hoogte brengen als derde partijen toegang hebben tot hun profiel.

Door volgers en likes te kopen, hebben sommige profielen namelijk aan derde partijen toegang verleend tot hun profiel. Deze gebruikers krijgen daarvan een melding met de vraag om hun paswoord aan te passen, waardoor hun profiel niet langer gebruikt kan worden.

Instagram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…