Left Right
scrollTop top

Interland Brazilië – Argentinië stilgelegd door autoriteiten omdat 4 Argentijnse spelers quarantaineregels niet volgden


Argentinië Brazilië interland
© De Argentijnse spelers verlaten het veld na het optreden van de Braziliaanse autoriteiten – Bron: AP Photo/Andre Penner/Isopix

Het waren hallucinante beelden tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Brazilië en Argentinië. Amper 7 minuten na de aftrap bestormden politieagenten en gezondheidsautoriteiten het veld om de match stil te leggen. Hun actie was gericht tegen vier Argentijnse spelers uit de Premier League die zouden gelogen hebben om het inreisverbod uit het Verenigd Koninkrijk te omzeilen. Al voor de wedstrijd hadden de Braziliaanse autoriteiten gedreigd om de betrokken spelers het land uit te zetten.

Niet alleen in Europa zijn tijdens deze interlandbreak kwalificatiewedstrijden bezig voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Zo stond in Zuid-Amerika de klassieker tussen aartsrivalen Brazilië en Argentinië op de agenda. Die wedstrijd had heel wat voeten in de aarde door de strenge reisregels in Brazilië.

Zo mag wie in de laatste 14 dagen voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of India is geweest Brazilië niet binnen. Hoewel die regels enkel gelden voor niet-Brazilianen is ook de Braziliaanse nationale ploeg zwaar getroffen door de coronacrisis. De Premier League besliste namelijk zelf dat clubs niet verplicht zijn om spelers af te staan voor interlands in landen die op de Britse Rode Lijst staan. Brazilië hoort daarbij en zag dus maar liefst negen spelers afhaken. Met 21 op 21 staan de Goddelijke Kanaries echter comfortabel op kop en lijkt kwalificatie voor het WK al zo goed als zeker.

Gelogen bij aankomst in Brazilië

Argentinië pakte in de eerste zeven wedstrijden ‘maar’ 15 punten en wou in de topper tegen Brazilië dus nieuw puntenverlies vermijden. Bondscoach Lionel Scaloni riep daarom met Emiliano Buendia, Emiliano Martinez, Giovani Lo Celso en Cristian Romero wel vier spelers op die in Engeland voetballen. Zij zouden naar Brazilië gereisd hebben via Venezuela en bij aankomst hebben verklaard dat ze de laatste 14 dagen niet in één van de landen van de Rode Lijst waren geweest.

Braziliaanse gezondheidsautoriteiten merkten echter op dat dat gelogen was, want de spelers stonden recent in de Premier League nog op het veld. Zij eisen dan ook dat de vier betrokken spelers in quarantaine gaan of het land onmiddellijk verlaten. Argentinië negeerde die vraag compleet en bracht met Romero, Lo Celso en Martinez zelfs drie van de geviseerde voetballers aan de aftrap tegen Brazilië zondagnamiddag. Het voelde zich daarbij gesteund door de CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond, die meent dat interlands een uitzondering zijn op de Braziliaanse coronaregels.

Forfait voor Brazilië?

Dat was niet naar de zin van de Braziliaanse autoriteiten die kort na de aftrap de interland stillegden en de betrokken spelers probeerden van het veld te halen. Argentinië besloot daarop zelf het veld te verlaten, waarna de wedstrijd geschorst werd. Hoe het nu verder moet, is voorlopig nog onduidelijk. Voor de wedstrijd had de CONMEBOL gedreigd Brazilië een forfaitnederlaag toe te kennen als zij de wedstrijd niet zoals gepland lieten doorgaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…