De Boeing 737-800 die woensdag is neergestort vlakbij de Iraanse hoofdstad Teheran is neergeschoten door het Iraanse leger. Dat heeft Iran nu ook zelf toegegeven. President Hassan Rouhani spreekt van een “menselijke fout”. Bij de crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven.
Het Oekraïense passagiersvliegtuig met vluchtnummer PS752 stortte woensdagmorgen, kort na het opstijgen van de Imam Khomeini International Airport in Teheran, neer. De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines was op weg naar Kiev in Oekraïne met 176 mensen aan boord. Niemand overleefde de crash.
Iran liet vrij snel weten dat de vliegtuigramp veroorzaakt was door “technische problemen”. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bevestigde aanvankelijk dat het ging om problemen met de motor, al verwijderde hij vrij snel zijn bericht op Twitter.
Raket
Er ontstond echter al snel veel twijfel over deze verklaring. Een dag na de crash kwamen heel wat Westerse landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, met verklaringen waarin ze zeiden bewijzen te hebben dat Iran het vliegtuig neergeschoten had.
Een raket van het luchtafweergeschut van het Iraanse leger was volgens hen de oorzaak. Iran bleef aanvankelijk ontkennen, noemde die uitleg “wetenschappelijk onmogelijk” en sprak zelfs van Westerse propaganda.
“Menselijke fout”
Maar nu geeft Iran dan toch toe: de Boeing 737 is neergehaald door een raket van het Iraanse leger. In een verklaring op de staatstelevisie spreekt het over een “menselijke fout”.
Het passagiersvliegtuig werd foutief aanzien als een vijandelijk doelwit nadat het was was omgekeerd in de buurt van een gevoelig militair centrum van het Iraanse leger, de Iraanse Revolutionaire Garde. Het statement verwijst ook naar de spanningen met de VS die zorgden voor “de hoogste graad van paraatheid” bij het Iraanse leger.
President Rouhani
Op Twitter zegt de Iraanse president Hassan Rouhani de ramp verder te zullen onderzoeken. Hij spreekt van een “onvergeeflijke fout” en uit zijn spijt voor deze “rampzalige vergissing”.
Javad Zarif, minister van Buitenlandse Zaken van Iran, spreekt over een “menselijke fout in tijden van crisis veroorzaakt door Amerikaans avonturisme”. Ook hij biedt zijn verontschuldigingen en medeleven aan aan de families van de slachtoffer en betrokken landen.
Escalatie van spanningen tussen VS en Iran
De vliegtuigcrash en dood van alle 176 inzittenden is een pijnlijke escalatie van een week vol spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Die begonnen met de dood van de populaire Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdag in Irak door een Amerikaanse droneaanval.
Als vergelding reageerde Iran in de nacht van dinsdag op woensdag met een raketaanval op meerdere luchtmachtbasissen van de VS in Irak. Daarbij overleed niemand.
Na die raketaanval vreesde Iran vergeldingsacties van de Verenigde Staten en zette het zijn luchtafweersysteem op scherp. De tegenaanval van Amerika kwam er niet, maar een pijnlijke vergissing zorgde wel voor 176 onnodige slachtoffers.