Left Right
scrollTop top

Boeing 737 neergestort in Iran, 176 passagiers komen om


Boeing 737 Iran Ukraine International Airlines
© epa

Een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines is kort na het opstijging op de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran neergestort. Alle 176 passagiers zijn overleden. Het vliegtuig was op weg naar Kiev in Oekraïne. Volgens Iraanse media is er geen kwaad opzet in het spel, al willen kenners dat nog niet officieel bevestigen.

De Boeing 737-800 met vluchtnummer PS752 steeg deze nacht om 6.12 uur Belgische tijd op van de Imam Khomeini International Airport in Teheran. Het vliegtuig was op weg naar de Boryspil International Airport in Kiev.

Enkele minuten na het opstijgen kreeg het toestel problemen op een hoogte van 2.415 meter. Op beelden is te zien hoe de Boeing 737 al in de lucht in brand stond. Kort daarna stortte het neer in een veld.

Meeste passagiers uit Iran en Canada

Op beelden van de crashsite zijn enkel brokstukken te zien die verspreid liggen over een groot gebied. Reddingswerkers zijn ter plaatse. Alle inzittenden kwamen om het leven.

Vlucht PS752 had 167 passagiers en 9 bemanningsleden aan boord. Het merendeel van hen waren Iraniërs (82) en Canadezen (63). 11 inzittenden, waaronder 9 crewleden, kwamen uit Oekraïne. Dat maakte de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadim Prystaiko bekend. Er zaten geen Belgen op het gecrashte vliegtuig.

“Technisch probleem”

Over de precieze oorzaak van de crash is nog niets bekend. Door de spanningen in Iran en de raketaanvallen die het land deze nacht uitvoerde op Amerikaanse legerbasissen werd aanvankelijk gedacht aan kwaad opzet.

Iraanse media ontkennen dat echter. Zij spreken van een technisch probleem dat zich kort na het opstijgen voordeed. Een woordvoerder van het Iraans ministerie van Transport zegt dat het vliegtuig in brand vloog nadat er vuur was ontstaan in één van de motoren. De beelden van de crash (zie hierboven) zouden dat moeten bevestigen.

Recent onderhoud

Veel kenners stellen zich wel vragen bij de mededeling van de Iraanse luchtvaartautoriteiten. Volgens hen is het vreemd dat zij al zo snel na crash konden weten dat het om een technisch probleem ging.

Bovendien is de Boeing 737-800 amper 3 jaar en 7 maanden oud. Het toestel onderging twee dagen geleden nog een onderhoud. Dat blijkt uit een persbericht van Ukraine International Airlines.

Iran geeft zwarte dozen niet af

Het type Boeing 737-800 is met meer dan 5.000 vliegtuigen het meest gebruikte narrow-body vliegtuig er wereld. Het is de voorloper van de 737 MAX die sinds maart 2019 aan de grond staat na twee crashes die het leven kostten aan 346 mensen.

Boeing zelf liet op Twitter al weten op de hoogte te zijn. Normaal is het de gewoonte dat de vliegtuigbouwer ter plaatse mee onderzoek uitvoert naar de oorzaak een crash. Omdat Boeing een Amerikaans bedrijf is het door de recente spanningen tussen de VS en Iran echter niet zeker of dit nu ook het geval zal zijn.

Iran liet al weten dat het de zwarte dozen niet zal overmaken aan Boeing. Mogelijk laten ze wel een ander land de gegevens onderzoeken. De schrijft het Iraans persagentschap Mehr.

Oekraïne wil onderzoek

De Oekraïense ambassade beklemtoont dat de berichtgeving over “technische problemen” geen officieel standpunt is. Zij willen zelf ter plaatse onderzoek uitvoeren naar de oorzaak. Een menselijke fout lijkt, volgens Oekraïense media, uitgesloten door de ervaring van de crew en het feit dat de Boeing al veel hoogte had gewonnen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak op Facebook zijn medeleven uit voor de slachtoffers. Hij roept op om een commissie op te richten die de oorzaken van de ramp onderzoekt.

Дав доручення Генеральному прокурору відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ в Тегерані. Повинна…

Geplaatst door Володимир Зеленський op Woensdag 8 januari 2020

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396