Is het strafbaar om te blokken met gekochte samenvattingen? 

Is het strafbaar om te blokken met gekochte samenvattingen? 

Raak jij door de examens dankzij de stapel notities van je vrienden? Niets aan de hand, dan! Maar als jij samen met je maten een les skipte en notities gekocht hebt, ben je het auteursrecht van je prof aan het breken. En dat mag niet: je gaat dus beter zelf naar de les. 

Op hogeschool en de universiteit zijn er echt twee soorten mensen: zij die altijd in de les zitten en zij die toegeven dat ze ook kunnen falen. Gelukkig kan de ene groep de andere helpen: voor een paar euro’s haal je die les zo in, of krijg je de notities tenminste te pakken. Een zorgeloze blok én een zorgeloos academiejaar staat je te wachten.

Harde cash

Alleen, nu blijkt dat de mensen die hun notities doorverkopen voor harde cash, eigenlijk een strafbaar feit aan het plegen zijn. Dat zegt Bernard Tilleman, decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid van de KUL aan studentenblad Veto. “Zelfs als het niet om een letterlijke weergave gaat, dan nog schenden deze studenten finaal het auteursrecht van de spreker.”

Pardon? Ja, de prof heeft wel degelijk rechten op wat hij produceert en hoe hij dat in tekstvorm giet. Notities zijn een weergave van die tekst en dus bega je een misdrijf als je die doorverkoopt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nota’s doorgeven als er iemand ziek is geweest strafbaar is, maar er geld voor vragen is dat wel.

DVD

Eigenlijk valt ’t het beste te vergelijken met DVD’s doorgeven. Je mag wel degelijk een DVD of CD doorgeven aan je maten. Maar diezelfde DVD laten rippen of de video online gooien, dat mag niet. Hetzelfde geldt voor samenvattingen: daar gaat je bijverdienste. Ons voorstel? Leen van een vriend en ga toch af en toe maar eens een pintje drinken.

Gesponsorde artikelen