IS onthoofdt Amerikaanse journalist, en kondigt tweede executie aan

De terreurgroep Islamitische Staat, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft, publiceerde vannacht een video waarin de Amerikaanse journalist James Foley onthoofd wordt. Hij werd twee jaar geleden ontvoerd in Syrië, en roept (verplicht) andere Amerikanen op om zich tegen zijn echte moordenaars te keren: de Amerikaanse overheid. De familie van Foley roept op de executie niet te bekijken, in het filmpje hieronder is die dan ook weggeknipt.

“Ik vraag mijn vrienden, familie en geliefden om in opstand te komen tegen mijn echte moordenaars: de Amerikaanse regering. Wat met mij zal gebeuren is het resultaat van hun zelfvoldaanheid en criminaliteit.” Zo begint het filmpje van de onthoofding. Maar hij moet ook zijn familie aanspreken. Zo richt hij zich tot zijn broer John, die bij de Amerikaanse Air Force werkt: “Ik sterf op de dag dat jouw collega’s een bom op Irak lieten vallen.”

Nadat Foley is uitgepraat, neemt de IS-beul het woord. Met een Brits accent richt hij zich tot de Amerikaanse president Obama: “Iedere poging die u onderneemt om moslims het recht af te nemen om onder de veiligheid van het islamitische kalifaat te leven, zal uitmonden in het bloedvergieten van uw eigen volk.” Vervolgens eindigt de boodschap met Steven Joel Sotloff, een tweede ontvoerde Amerikaan. “Het leven van deze Amerikaan ligt in uw handen, president Obama.”

De gruwelijke executie van Foley is NIET te zien in onderstaande video.

Foley werd bijna twee jaar geleden ontvoerd in Syrië. Hij werd door gewapende mannen gedwongen uit zijn wagen te stappen toen hij op 22 november 2012 op weg was naar de Syrische grens. De man was een ervaren buitenlandcorrespondent die reportages maakte in het onstabiele Midden-Oosten, Afghanistan en Libië. In 2011 werd hij al eens gevangengenomen in Libië, maar toen kwam hij na 44 dagen vrij.

Uren na de onthoofding kwam de moeder van James – Jim – met een boodschap:

“We zijn nooit trotser geweest op onze zoon Jim”, zo begint de moeder. “Hij gaf zijn leven om de wereld te tonen hoe erg het Syrische volk lijdt. We roepen de kidnappers op om het leven te sparen van andere gegijzelden. Zoals Jim, zijn ze onschuldig. Zij hebben geen controle over de Amerikaanse strategie in Irak, Syrië, of eender waar. We bedanken Jim voor alle vreugde die hij ons gaf. Hij was een buitengewone zoon, broer, journalist en persoon. Gelieve onze privacy de volgende dagen te respecteren terwijl we om Jim rouwen.”
Meer
Lees meer...