Left Right
scrollTop top

Is ‘Red Dead Redemption 2’ de beste game ooit?


Is ‘Red Dead Redemption 2’ de beste game ooit?

Acht jaar is er aan gewerkt door de mensen van Rockstar, en nu is ‘Red Dead Redemption 2’ eindelijk hier. De hype was navenant: dit moest de release van het jaar worden. En, om met de deur in huis te vallen, het is effectief een onwaarschijnlijk knap spel dat videogames naar een nieuw, ongezien niveau tilt. ‘Red Dead Redemption 2’ is niet alleen de mooiste videogame aller tijden, het is ook een bijzonder diepgaande, bijna eindeloze en uitzonderlijk meeslepende affaire. 

Als we de remaster van Grand Theft Auto 5 even negeren, dan is Red Dead Redemption 2 het eerste spel dat Rockstar voor de jongste console-generatie heeft uitgebracht. De studio heeft er zo lang over gedaan, dat we moeten beginnen met een beetje slecht nieuws, als je tenminste de bezitter bent van een gewone PlayStation 4 of een Xbox One of Xbox One S.

Nou ja, slecht nieuws? We hebben Red Dead Redemption 2 geïnstalleerd op die consoles en ook daar blijft het spel indrukwekkend mooi. Maar, wie echt wil zien wat Rockstar hier heeft gepresteerd, moet de versies voor de PS4 Pro en de Xbox One X zien op een 4K-televisie.

Xbox X heeft beste versie

De PS4 Pro-versie is geen native 4K – dat kan die console niet aan – maar door clever checkerboardingtechnologie is het verschil met een ‘gewone’ PS4 alvast spectaculair. De beste versie van de game is die voor de Xbox One X, waarop Red Dead Redemption 2 effectief in echte 4K draait en waardoor je nu kan zien wat die console echt in z’n mars heeft. Rockstar heeft Microsoft een visitekaartje afgeleverd dat kan tellen.

Soit, zelfs als je ‘slechts’ speelt met 1080p op een standaard Xbox One of PS4, is de uiterst mooie open wereld van Red Dead 2 gevuld met ongelooflijke omgevingen en super expressieve personages. En is het de game die je moet hebben in je bibliotheek.

Grote ideeën

En niet alleen omdat het grafisch laat zien wat er anno 2018 kan. Op het eerste gezicht is Red Dead Redemption 2 een cowboyspel over zes shooters, over overvallen en buiten de wet leven. Of: een schietspel in westernstijl met een grote open wereld. Maar al snel wordt duidelijk dat Red Dead Redemption 2 een spel is van grote thema’s en nog grotere ideeën. Het kwaad van het sluipende kapitalisme. Corrupte regimes. Het verlies van lang gevestigde overtuigingen.

Waar Red Dead Redemption 2 zich ook onderscheidt van bijvoorbeeld GTA 5 is in de toon: de game is somberder, en subtieler en langzamer.

Red Dead Redemption 2’s spilfiguur is Arthur Morgan, het speelbare personage en de protagonist. Maar ook da’s een beetje bedrieglijk, want het spel draait rond een groot aantal personages die de Dutch Van der Linde-bende vormen.

Het spel begint net na een mislukte overval. De bende is op de vlucht. Het eten is bijna op, net als het contant geld, en de bende zit gewoon dik in de knoei. Het is die wanhopige situatie die de toon zet voor Red Dead Redemption 2 – een gevoel dat er geen andere ontsnapping mogelijk is dan de dood.

Tegenslag, pech en spijt lopen als een rode draad door Red Dead Redemption 2. Je speelt echt met een gevoel dat je de laatste rit van de bende naar de zonsondergang meemaakt. Dat is vaak mooi en soms ontroerend. Het staat ook heel ver van de zwart-witwereld van klassieke westerns.

Verbazingwekkend gigantisch

Red Dead Redemption 2’s meer doordachte, minder trigger-vrolijke aanpak is een ferme stap vooruit voor Rockstar. Maar, niet panikeren, je gaat alsnog een paar honderd dudes moeten neerknallen in de game. En de meesten verdienen het.

Red Dead Redemption 2 gaat ook een ferme investering van je vrije tijd vragen. Reken op minstens honderd uur om de main story uit te spelen, en dan nog. De epiloog duurt 15 uur. No shit. De wereld van Red Dead Redemption 2 is verbazingwekkend gigantisch. Als je dacht dat Blaine County van GTA 5 of het fantasiekoninkrijk van The Witcher 3 groot waren, think again.

Red Dead Redemption 2 brengt je van besneeuwde berggebieden met grizzlyberen naar moerassen met alligators, door dramatische olievelden en zelfs naar een door New Orleans-geïnspireerde stad. En da’s maar een fractie van wat je te zien zal krijgen.

Er zijn zeker 104 hoofdmissies (GTA 5 heeft er 79). De meer dan 60 uur aan sheriff-shooting, bankovervallen, bruggen opblazen en andere blazende actie staat ​​helemaal in het teken van een sterke verhaallijn (en daar werden zelfs meer dan 1.200 acteurs voor ingehuurd!). De sterkste sinds The Last of Us (dat was alweer in 2013) .

Naar de kapper

Wat dat verhaal betreft: Arthur’s verhaal ondergaat de minst voorspelbare, meest ambitieuze wendingen die je je kan voorstellen. Verrassend dus, maar ook bedachtzaam volwassen. Het klinkt niet zo spectaculair misschien als pakweg de graphics, maar het is dit dat Red Dead Redemption 2 ook zo revolutionair maakt en toont wat videogames anno 2018 kunnen zijn.

Naast de hoofdmissies zijn er ook een belachelijke hoeveelheid gedetailleerde dingen te doen (de developers zeiden voor de release dan ook al dat dit een open world-game is zoals we het nog nooit hebben meegemaakt). Bijvoorbeeld: Red Dead Redemption 2 is zo gedetailleerd dat zelfs het haar en de baard van Morgan in real time groeien. Als je niet wilt dat Arthur als een of andere Wild West-yeti eindigt, moet je naar een van de kappers van de game. Dit is ook een game waarin je vermagert of verdikt naargelang hoe weinig of hoeveel je eet (of waar zelfs de testikels van je paard gaan krimpen bij koud weer, ja, echt!).

Dat detailniveau is boeiend, maar het kan ook vermoeiend zijn – huizen plunderen is bijvoorbeeld een erg tijdrovende aangelegenheid, net als in het echte leven. Dat hoge detailniveau zorgt er wel voor dat de game enorm veel plaats inneemt op je console!

Traag

Voor grote delen van het spel is er geen fast-travel, wat op de duur vervelend wordt, zeker omdat je van A naar B op een paard moet sjokken. Dat paard of beter paarden zijn op zich een geweldige asset in Red Dead Redemption – er zit een heel managementsysteem achter je relatie met je paard.

De eerste act is ook ronduit traag. Maar hier niet opgeven is de boodschap: wanneer de volledige game map (die al voor de release werd gelekt) opengaat, is het wachten uiteindelijk meer dan de moeite waard. De vroege opties voor kampvorming worden ook te vroeg overboord gegooid en bepaalde missies kunnen vervelende, insta-fail doelen met zich meebrengen. En hoewel de epiloog over het algemeen briljant is, mist het laatste half uur de briljante punch van de finale van de eerste Redemption.

Maar, dat is allemaal muggenziften in het licht van de grandeur van deze game. Hoe goed is Red Dead Redemption 2? Wel, minstens zo goed en zelfs beter dan de hype. Als je dit jaar maar één game koopt, moet het absoluut deze wonderlijke Wild West-quest zijn. Er is momenteel niks beter.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…