“De islamitische sluier op scholen vanaf 8 of 9 jaar”: Raoul Hedebouws opmerkingen wekken verontwaardiging op, terwijl hij denkt dat hij is misleid

Heeft Raoul Hedebouw, voorzitter van PVDA, zich uitgesproken voor volledig bedekkende sluiers op scholen en voor zeer jonge meisjes? Hedebouw meent dat hij is misleid door de vraagstelling van de journalist.

Waarom is dit belangrijk?

Zodra er in Frankrijk een groot moreel debat losbarst, kun je er zeker van zijn dat het snel naar België wordt overgebracht. Een mooi voorbeeld daarvan zagen we zondag in het programma Les Puncheurs op RTL, met Raoul Hedebouw, de leider van de PVDA, als gast.

In het nieuws: De voorzitter van de marxistische partij werd zondag geïnterviewd door Martin Buxant tijdens een programma van ongeveer twintig minuten. De journalist bevroeg Hedebouw over kwesties met betrekking tot de Franse uitdagingen in het algemeen, en over de standpunten van de leider van de linkse partij La France Insoumise (LFI), Jean-Luc Mélenchon.

De abaya of de volledige sluier op school?

  • Een van de vragen ging over het recente verbod op de abaya in Franse scholen. Dit kledingstuk, waarvan de naam vanuit het Arabisch vertaald kan worden als jurk of mantel, is een lang, los, bedekkend kledingstuk.
  • De interviewer trok weliswaar een parallel tussen dit kledingstuk en de volledige islamitische sluier – twee kledingstukken die niets met elkaar gemeen hebben. En Hedebouw trapte erin.
  • “Ik heb daar geen probleem mee vanaf 8 of 9 jaar”, antwoordde de voorzitter van de PVDA. “De keuze kan privé zijn.”

De leider van de PVDA werd op sociale media beschuldigd van het promoten van het dragen van volledige gezichtssluiers op scholen, en dat voor jonge kinderen.

De marxistische leider heeft intussen zelf gereageerd op sociale media. Hij gelooft dat hij misleid werd door een vreemd geformuleerde vraag. “De interviewmethode is meer dan twijfelachtig”, zei hij tegen 7sur7. “Ik begrijp goed dat journalisten het Franse debat naar België willen halen. Ze stellen me duidelijk een vraag over de abaya en het Franse debat.”

  • Hedebouw heeft sindsdien zijn standpunt verduidelijkt: hij is tegen het verbieden van de abaya, maar blijft voorstander van het verbod op de volledig bedekkende sluier in de openbare ruimte, de enige kledingwet die van kracht is in België.
  • Feit blijft dat Hedebouw spontaan een leeftijdscategorie noemde, en zichzelf daardoor nog meer in de problemen bracht.
  • Het dragen van een hoofddoek op school wordt niet expliciet vermeld in de wet op de neutraliteit van de staat. Maar de rechtspraak staat toe dat basisscholen de hoofddoek kunnen verbieden. Voor middelbare scholen en het hoger onderwijs kunnen scholen het verbieden op basis van een legitiem doel. Maar de wetgeving hieromtrent is niet duidelijk.
Meer
Lees meer...