Italië laat tanden zien: reddingsschip mag aanmeren, maar 177 vluchtelingen mogen niet uitstappen

Italië laat tanden zien: reddingsschip mag aanmeren, maar 177 vluchtelingen mogen niet uitstappen

Een schip van de Italiaanse kustwacht is met 177 geredde personen mogen aanmeren in de Siciliaanse stad Catania. Het schip had verschillende dagen rondgezworven op de Middellandse Zee. De migranten mochten het schip echter niet verlaten.

Het was de Italiaanse minister van Verkeer Danilo Toninelli (Vijfsterrenbeweging), die het schip gisteren de toelating gaf om in de haven van het zuidelijke Catania aan te meren.

Maar Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de rechtse Lega laat de mensen niet toe om aan wal te gaan. Die wil eerst “een antwoord van Europa”. Dat meldt het Italiaanse persagentschap Ansa.

Italië wil Europees antwoord

Salvini had afgelopen weekend nog gedreigd om het schip terug te sturen naar een Libische haven als de EU Italië niet concreet gaat assisteren bij de opvang van bootvluchtelingen, die gered werden uit de Middellandse Zee. Het antwoord van de Europese Commissie was dat er contact opgenomen zou worden met de verschillende lidstaten.

Gered door EU

Opmerking: het schip was de Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht. De bootvluchtelingen op de Diciotti werden gered door Frontex, het Europese agentschap voor grens- en kustbewaking. De nieuwe, populistische regering in Italië heeft sinds haar aantreden in juni de gewoonte om schepen met geredde mensen dagenlang tegen te houden op de Middellandse Zee.

Druk op Spanje

Bovendien sloot de vorige Italiaanse regering al akkoorden met Libië, die niet zo transparant waren. Dat heeft ervoor gezorgd dat Spanje het nu veel zwaarder te verduren krijgt qua instroom van vluchtelingen. Er zijn in 2018 al meer migranten en vluchtelingen naar Spanje gekomen dan naar Italië of Griekenland.

Dat is voor het eerst sinds de vluchtelingencrisis, waar Europa al enkele jaren mee te kampen heeft. In 2018 zijn er zo’n 60.000 migranten en vluchtelingen naar Europa gekomen, waarvan bijna 28.000 naar Spanje. In Italië zijn in de periode 2014-2017 100.000 à 200.000 migranten en vluchtelingen aangekomen. In 2015 lag het totaalcijfer voor Europa op iets meer dan een miljoen. De Europese Commissie heeft onlangs een groot bedrag gegeven aan Spanje om de vluchtelingen op te vangen.

Gesponsorde artikelen