Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu kondigt einde wedstrijdcarrière aan

De 27-jarige Yuzuru Hanyu heeft zijn afscheid van het competitieve kunstschaatsen aangekondigd. Tijdens de Olympische Winterspelen eerder dit jaar liep Hanyu een blessure op aan z’n rechterenkel. Daardoor moest hij al passen voor het WK 2022 in Frankrijk. Tijdens een persconferentie liet de tweevoudig olympisch kampioen weten dat hij wel verder zal schaatsen, maar dan als professionele schaatser en niet langer als competitieve schaatser.

De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu zal niet langer deelnemen aan wedstrijden in het kunstschaatsen. Dat heeft de Japanner zelf aangekondigd tijdens een persconferentie in Tokio. Hij liet daarbij weten dat hij niet treurt om z’n beslissing en dat het niet het einde is van zijn schaatscarrière.

Einde competities

Tijdens een persconferentie liet kunstschaatser Yuzuru Hanyu weten dat hij besloten heeft om niet langer deel te nemen aan competities. De 27-jarige Japanner benadrukte wel dat hij zal blijven schaatsen. “Ik heb besloten om vanaf nu aan professioneel schaatsen te doen”, klonk het bij de opvallend vrolijke Hanyu. “Ik ben absoluut niet bedroeft. Er is niets om triest over te zijn en ik zal blijven werken. Ik zal me niet langer beperken tot wedstrijden en zal m’n schaatsen naar andere plaatsen brengen op andere manieren.”

Hanyu liet ook weten dat zijn blessure tijdens de Olympische Winterspelen hem aan het denken zette en uiteindelijk de doorslag gaf voor zijn beslissing. “Toen ik na de spelen in Peking naar huis ging, kon ik niet schaatsen door de pijn in m’n enkel. Dat zette me aan het denken waarbij ik besefte dat ik dit niet m’n hele leven kon blijven doen. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik de stress die bij een wedstrijd komt kijken niet zal missen, maar ik hoop dat ik even had kan blijven werken zodat mensen me zullen blijven steunen.”

Ice Prince

Yuzuru Hanyu won zijn eerste wedstrijd op tienjarige leeftijd in 2004. Daarna groeide hij uit tot een van de grootste kunstschaatsers van zijn generatie. In 2012 won hij z’n eerste bronzen medaille op een WK. Nog eens twee jaar later won hij z’n eerste olympisch goud op de winterspelen in Sochi. En ook in 2018 keerde hij met goud terug van PyeongChang. Tijdens zijn carrière werd Hanyu twee keer wereldkampioen en won hij vier keer de Grand Prix.

De Japanner viel op door zijn elegante outfits en zijn gracieuze manier van schaatsen. Daardoor kreeg hij van z’n fans de bijnaam Ice Prince. Verschillende grote namen uit de schaatswereld noemden hem doorheen de jaren ook de beste mannelijke kunstschaatser aller tijden.

Viervoudige Axel

Tijdens de Olympische Winterspelen dit jaar waren alle ogen bij het kunstschaatsen gericht op Yuzuru Hanyu. Hij ging namelijk proberen om de viervoudige Axel uit te voeren. Geen enkele schaatser kon de sprong ooit foutloos uitvoeren op een competitie. De viervoudige axel zat verwerkt in de vrije oefening van Hanyu, maar die moest hij doen met een enkelblessure. Daardoor moest hij bij de landing een hand op de grond zetten. Zijn sprong werd wel gecertificeerd als een viervoudige Axel, waardoor hij wel de eerste mannelijke kunstschaatser is die de sprong op wedstrijdniveau deed.

Het einde van de competitieve schaatscarrière van Hanyu betekent dus dat z’n droom om een perfecte viervoudige Axel uit te voeren tijdens een competitie geen werkelijkheid zal worden. Maar dat betekent niet dat hij opgeeft. “Ik wil mezelf blijven uitdagen. Ik wil de viervoudige axel uitvoeren voor de ogen van de wereld. Het is nog niet voorbij. Ik zal het gewoon niet kunnen doen op een competitie.”

Bekijk hier een compilatie van de mooiste momenten van de competitiecarrière van Yuzuru Hanyu:

Meer
Lees meer...