Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu kan viervoudige Axel niet landen, maar schrijft wel geschiedenis

De Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu heeft geschiedenis geschreven op de Olympische Winterspelen. De titelverdediger deed een poging om de viervoudige Axel, een legendarische sprong in het kunstschaatsen, tot een goed einde te brengen. Hoewel hij ten val kwam, was zijn poging toch historisch.

Vannacht waren alle ogen in Peking gericht op de Japanse kunstschaatser Yuzuru Hanyu. De 27-jarige titelverdediger ging daar namelijk een poging ondernemen om een historische sprong te doen tijdens zijn vrije kür. Het risico was enorm, want nooit eerder wist een mannelijke kunstschaatser de sprong tot een goed einde te brengen.

Viervoudige Axel

Hoewel de sprong viervoudige Axel heet, bestaat hij eigenlijk uit vierenhalve draai in de lucht. Nadien moet je op één voet neerkomen om de sprong volledig tot een goed einde te brengen. In december 2021 kon Yuzuru Hanyu de sprong zo uitvoeren, maar hij landde op twee voeten in plaats van één.

Hanyu had op deze winterspelen dan ook één doel: de viervoudige Axel tot een goed einde brengen. De sprong was de eerste in zijn vrije kür die hij op donderdag (rond half 6 Belgische tijd) schaatste. Het lukte Hanyu om de vierenhalve draai uit te voeren, maar bij de landing kwam hij ten val. Later in zijn kür kwam hij nog eens ten val. Het kostte hem enkele punten en uiteindelijk ook een medaille.

De Amerikaan Nathan Chen pakte goud na een indrukwekkende en bijna foutloze kür. Japanners Yuma Kagiyama en Shoma Uno haalden zilver en brons. Hanyu haalde de derde hoogste score voor z’n vrije kür, maar moest zich door een gemiste sprong tijdens zijn korte kür tevreden stellen met een vierde plaats.

Historisch

Toch is de vierdubbele Axel van Hanyu historisch. Het is namelijk de eerste poging op een internationale wedstrijd waarbij er geen punten afgetrokken werden van de moeilijkheid. Technisch was de sprong dus perfect, enkel bij de landing ging het mis.

Hanyu was zichtbaar geëmotioneerd toen hij te horen kreeg dat de sprong inderdaad gecertificeerd werd als de allereerste viervoudige Axel in het kunstschaatsen bij de mannen. Zo schreef Hanyu dus wel geschiedenis, ook al viel hij naast de prijzen.

Blessure

Na afloop van de wedstrijd liet Hanyu weten dat hij sinds woensdag een blessure opliep tijdens zijn training. Daardoor werd hij ook gespot met een zak ijs tegen z’n enkel naast de piste. In een interview met het Japanse NTV News vertelde Hanyu dat hij ondanks die blessure toch wilde schaatsen. “Ik schaatste zonder veel gevoel in m’n rechtervoet en ik denk dat ik m’n oefening kon afwerken door de adrenalineboost. Ik wil iedereen bedanken – ook de goden hierboven – voor de steun, want ik denk dat ik het zonder hen niet had gekund.”

“Eerlijk, ik ben teleurgesteld en gefrustreerd. Ik vraag me al drie dagen af waarom mijn inspanningen niet beloond worden. Dit was niet waar ik voor hoopte wat het resultaat betreft. Maar ik heb alles gegeven en ik heb nergens spijt van.”

Fans

Bij de oude en vele nieuwe fans van Yuzuru Hanyu is er alleen maar trots te horen. Zo prijzen ze Hanyu voor z’n durf en z’n liefde voor het vak. Dat de viervoudige Axel hem niet gelukt is, nemen ze hem dus niet kwalijk, want ze geloven erin dat hij het nog tijdens z’n carrière zal kunnen volbrengen.

Het is daarbij wel twijfelachtig of Hanyu de sprong nog zal kunnen doen op volgende editie van de Olympische Winterspelen. De winterspelen in Peking waren al de derde voor Hanyu, die op z’n eerste twee met goud naar huis ging.

Meer
Lees meer...