Vijf schansspringsters gediskwalificeerd op Olympische Winterspelen omdat hun kleding te los was

Bij het schansspringen bij de vrouwen op de Olympische Winterspelen zijn vijf atletes gediskwalificeerd. De atletes van Duitsland, Japan, Noorwegen en Oostenrijk zouden te losse kleding gedragen hebben, wat hen voordelen zou kunnen geven.

Het team van Slovenië won gisteren het eerste goud in de nieuwe Olympische discipline: schansspringen voor gemengde teams. Het deed dat na een bewogen wedstrijd waarbij maar liefst vijf atletes gediskwalificeerd werden omdat hun outfit te los was.

Vijf diskwalificaties

De vijf atletes werden gediskwalificeerd door “kledingovertredingen”. Later werd duidelijk dat de jury oordeelde dat de outfits die Anna Odine Strøm (Noorwegen), Silje Opseth (Noorwegen), Sara Takanashi (Japan), Daniela Iraschko-Stolz (Oostenrijk) en Katharina Althaus (Duitsland) te los waren. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze extra weerstand ondervonden in de lucht. Daardoor werden ze gediskwalificeerd, wat hun landen uiteindelijk ook de medailles kostte.

De atletes trainden de afgelopen dagen in dezelfde outfits waarbij ze nooit een opmerking kregen. Ook namen ze in diezelfde outfits al zonder probleem deel aan andere wedstrijden. “Het is vreemd dat ze dezelfde pakken gisteren gebruikten en toen was er geen probleem”, sprak de Duitse coach Stefan Horngacher. “Het is vervelend dat zoiets gebeurt tijdens de Olympische Winterspelen. Het zou al eerder verduidelijkt moeten zijn.” De Noorse trainer Cla Brede Braathen sluit zich daarbij aan. “Het is iets wat voor de Olympische Spelen uitgeklaard had moeten worden. De schansspringsport heeft vandaag een van z’n donkerste dagen meegemaakt.” Het team van Slovenië won uiteindelijk, Rusland pakte zilver en Canada ging met brons naar huis.

Schuld van Chinese quarantaine

Volgens de Noorse Anna Odine Strøm is haar diskwalificatie eigenlijk zelfs de schuld van China. “De diskwalificatie is vreemd en niet conform met hoe het in het verleden gebeurde”, vertelde ze aan The Guardian. “Het is deels het gevolg van mijn quarantaine waarbij ik niet voldoende kon eten.” Eerder trokken ook al andere atleten aan de alarmbel over het eten in quarantaine in Peking.

De Duitse Katharina Althaus deelde haar ongenoegen via Instagram: “Ik heb geen woorden voor de beslissingen die vandaag zijn genomen. Onze sport is daardoor beschadigd. Atleten en hun dromen werden vernietigd. Het spijt me, maar in elf jaar ben ik nog NOOIT gediskwalificeerd geweest! Het was een van de belangrijkste wedstrijden voor ons vrouwen, een première voor de hele sport en dan zoiets! Ik ben zo teleurgesteld en boos. We hebben echt alles gegeven om hier te zijn en lieten allemaal onze beste sprongen zien. Ik ben er kapot van en kan het niet begrijpen.”

Meer
Lees meer...