Jasper Philipsen wint Milaan-Sanremo in zeer spannende sprint na razendsnelle wedstrijd

Jasper Philipsen (Team Alpecin – Deceuninck) heeft Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De 26-jarige Belg bleek na 288 kilometer de snelste van een elitegroepje en haalde het met enkele centimeters voor Michael Matthews (Team Jayco AlUla).

Jasper Philipsen blijft de stijgende lijn in zijn nog steeds jonge carrière doorzetten. Nadat hij vorig jaar doorstootte tot de wereldtop met maar liefst vier sprintzeges en de groene trui in de Ronde van Frankrijk, heeft nu ook zijn eerste Monument te pakken.

Cipressa en Poggio

Na een spetterende editie van Milaan-Sanremo vorig jaar hadden de topfavorieten Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar dit jaar nog meer voorwerk aangekondigd. Pogacar zette daarvoor dan ook zijn ploeg UAE Team Emirates meteen aan het werk op de Cipressa. Omdat enkele knechts vroeger dan verwacht hadden moeten lossen, moest neoprof Isaac del Toro die klim helemaal alleen voor zijn rekening nemen. Het aangekondigde klimrecord kwam er dan ook niet, want Pogacar wou Tim Wellens nog even sparen.

Die ging uiteindelijk aan de slag op de Poggio, waarna Pogacar als eerst aanging. Hij kreeg meteen Van der Poel mee, waarna nog enkele andere outsiders aansloten. Dicht bij de top was het tijd voor een nieuwe poging van Pogacar. Deze keer leek hij wel weg te raken, maar opnieuw was daar Van der Poel.

Philipsen

Die laatste pakte heel wat andere renners mee, waardoor er in de afdaling een elitegroep ontstaan. Meesterdaler Matej Mohoric probeerde daar weg te rijden, waarna ook de verrassende Matteo Sobrero een ultieme poging deed. De Italiaan kreeg Tom Pidcock mee en even leek het duo weg. Maar Van der Poel had gezien dat zijn ploegmaat Jasper Philipsen was komen aansluiten en zette zich op kop.

Met een laatste push van Lidl – Trek, voor Mads Pedersen, kwam het uiteindelijk tot een spring. Michael Matthews, in het verleden al twee keer op het podium, leek op zijn 33ste eindelijk de hoofdvogel af te schieten. Hij ging zelfs even op de wandel met Philipsen, maar die wist zijn wiel met een ultieme jump toch voor de Australiër te smijten.

Meer
Lees meer...