Ronde van Frankrijk: Jasper Philipsen is ‘Koning van de Sprint’ en pakt vierde ritzege

Jasper Philipsen heeft zijn vierde ritzege van deze Ronde van Frankrijk te pakken. De 25-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck toonde zich opnieuw de sterkste in een massasprint. Hij haalde het voor Dylan Groenewegen (Team Jayco Alula) en Phil Bauhaus (Bahrein Victorious). Jonas Vingegaard blijft leider.

Na de bewogen overgangsetappe van gisteren stond voor het Tourpeloton op woensdag een vlakke rit op het programma. De etappe naar Moulins zou uiteindelijk een geschiedenisloze rit worden. Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Daniel Oss (TotalEnergies) en Mathis Louvel (Arkéa-Samsic) vormden de vroege vlucht van de dag, al kreeg het trio niet veel voorsprong. Reden daarvoor was het feit dat de ploegen van de klassementsrenners vooraan het peloton regelmatig het commando overnamen uit schrik voor waaiers. Uiteindelijk bleek de wind niet sterk genoeg en scheurde het nooit.

Op 50 kilometer van de streep liet de jonge Louvel lopen voorin en niet veel later keerde ook de ervaren Amador terug naar het peloton. Die laatste zwaaide zijn metgezel Oss nog even na en de Italiaan begon nog aan een moedige solo, die hem de Prijs van de Strijdlust zou opleveren. Op 13 kilometer van de streep was ook zijn verhaal echter uitgezongen.

Philipsen

De sprintersploegen namen daarna de kop van het peloton, al kreeg niemand er echt lijn in. In het slot was het eerst Jumbo-Visma dat leek te controleren. Daarna probeerde Luka Mezgec Dylan Groenewegen te brengen, maar die zette zich nog even in het wiel van Uno-X, dat aantrok voor Mad Pedersen. Groenewegen ging uiteindelijk toch als eerste aan. Philipsen had het in tussentijd alleen moeten doen, omdat de zieke Mathieu van der Poel een snipperdag kreeg. De Belg zat echter juist op tijd in het wiel van Groenewegen en kon er sterk uitkomen. De moedeloze blik op het gezicht van Groenewegen sprak boekdelen.

Voor Jasper Philipsen is het al zijn vierde ritzege in deze Tour en zijn zesde in totaal. Hij verstevigt ook zijn leidersplaats in het puntenklassement en heeft nu al 145 punten voorsprong. Als hij Parijs haalt, lijkt de groene trui binnen. Het geel hangt voorlopig nog in de fijne schouders van Jonas Vingegaard, met 17 seconden voorsprong op Tadej Pogacar (UAE Team Emirates). Morgen wacht het peloton een overgangsrit.

Bekijk hier de slotfase van de elfde etappe in de Tour:

Meer
Lees meer...