Ronde van Frankrijk: Jasper Philipsen wint eerste massasprint

Jasper Philipsen heeft voor de eerste Belgische ritoverwinning in de Ronde van Frankrijk gezorgd. Hij toonde zich met overmacht de snelste in de eerste massasprint van deze Tour. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Caleb Ewan (Lotto Dstny) vervolledigen het podium. Adam Yates (UAE Team Emirates) blijft leider.

Na twee heuvelachtige ritten – en veel pech voor de ongelukkige Wout van Aert (Jumbo-Visma) – in het Spaanse Baskenland trok de Tour de France voor rit 3 eindelijk naar Frankrijk. Ondanks enkele heuvels halverwege leek het parcours toch aan te sturen op een massasprint.

Laurent Pichon (Team Arkea – Samsic) en Neilson Powless (EF Education – Easypost) kozen vroeg het hazenpad. Die laatste ging daarbij op zoek naar bergpunten om steviger in de bolletjestrui te zitten, die eerste ging op zoek naar publiciteit voor zijn ploeg. Pichon zou het uiteindelijk langst uitzingen voorin en kreeg daarvoor ook de prijs van de strijdlust.

Jasper Philipsen

Nadat de laatste vluchter was ingelopen, konden de ploegen van de sprinters de massasprint beginnen inleiden. Soudal Quick-Step nam daarbij al snel de controle in handen om Fabio Jakobsen aan de overwinning te helpen. In het slot van de rit moesten ze de kop van het peloton echter afstaan aan Alpecin-Deceuninck. Daar bracht Mathieu van der Poel perfect Jasper Philipsen en die wist het ook af te maken. Het is al de derde ritzege van de Belgische sprinter in de Ronde van Frankrijk.

Wout van Aert begon aan de sprint in een ideale positie in het wiel van Philipsen. Hij kon echter niet langs zijn landgenoot en moest tevreden zijn met een vijfde plaats. De Duitser Phil Bauhaus eindigde verrassend als tweede, voor de Australiër Caleb Ewan van Lotto Dstny. Ook op plaats 7 vinden we met de jonge Jordi Meeus (Bora – Hansgrohe) een Belg terug. De gele trui blijft in handen van Adam Yates. Ook morgen staat in de Tour vermoedelijk een massasprint op de planning.

Meer
Lees meer...