Ronde van Frankrijk: Jasper Philipsen pakt eindelijk eerste ritzege en zorgt voor nieuw Belgisch succes

Na vier tweede plaatsen en vier derde plaatsen in de afgelopen twee edities van de Ronde van Frankrijk heeft Jasper Philipsen eindelijk zijn ritzege te pakken. De 24-jarige spurtbom van Alpecin-Deceuninck was in Carcassonne sneller dan Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Gele trui Jonas Vingegaard kwam halverwege de rit ten val, maar behoudt zonder veel verdere problemen zijn leidersplaats.

Een heuvelachtige overgangsetappe tussen Rodez en Carcassonne beloofde weer een gevecht te worden tussen de vluchters en de overlevende sprinters. Toch was het maar een drietal dan in de ontsnapping raakte. Nils Politt (BORA-hansgrohe) en Mikkel Honoré (Quick-Step-Alpha Vinyl) kregen verrassend opnieuw groene trui Wout van Aert mee.

Veel pech voor Jumbo-Visma

Die laatste zijn ploeg Jumbo-Visma zag echter al snel het zinloze van de onderneming in en riep de Belg terug. Het tweetal voorop raakte dan ook nooit ver weg en de ploegen van de sprinters hielden alles mooi onder controle. In de achtergrond werd het peloton opgeschrikt door enkele valpartijen. Bij een daarvan lagen van Van Aert en Steven Kruijswijk twee ploegmaten van leider Vingegaard tegen de grond. Die eerste kon snel weer verder, maar voor Kruijswijk zit zijn Tour er jammer genoeg op.

Het is voor Jumbo-Visma de tweede renner op één dag die ze zien uitvallen. Eerder was Primož Roglič al niet meer gestart omdat hij te veel last heeft van eerdere valpartijen. Opvallend is dat met Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost) ook twee eerdere ritwinnaars niet meer aan de start verschenen in Rodez. Zij raakten allebei besmet met het coronavirus.

De pech bleef Jumbo-Visma achtervolgen in de snikhete etappe in Zuid-Frankrijk. Iets later lagen namelijk ook Jonas Vingegaard en Tiesj Benoot tegen de grond. De gele trui kon snel zijn plek voorin weer innemen, maar het is nog onduidelijk of hij schade heeft opgelopen. Maandag kan de Deen gelukkig herstellen op een welverdiende rustdag.

Benjamin Thomas zorgt bijna voor stunt

Op zo’n 50 kilometer van de streep zat het avontuur voor Politt en Honoré erop. Dat gebeurde juist aan de voet van de Côte des Cammazes (5,1 km aan 4,1%). Daar trok met Trek-Segafredo vooral de ploeg van Mads Pedersen hard door. Het zorgde ervoor dat enkele rassprinters zoals Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en Caleb Ewan moesten lossen.

Ondertussen waren met Benjamin Thomas (Cofidis) en Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) twee nieuwe vluchters weggereden. Met het verschroeiende tempo in het peloton leek hun poging zinloos, maar pistier Thomas schudde een heel sterk nummer uit zijn benen. De 26-jarige Fransman hield zowaar stand tot 500 meter voor de streep, maar zag dan toch een sprintend peloton over zich heen komen.

Philipsen voor Van Aert en Pedersen

In dat peloton werd Pedersen perfect gegangmaakt door Jasper Stuyven. Wout van Aert leek ideaal te zitten in het wiel van de Deen. Het was echter Jasper Philipsen die met een gewaagd nummertje in de laatste bocht iedereen verraste en als eerste aanging. De jonge Belg moest nog even inhouden door een manoeuvre van Pedersen, maar kon toch Van Aert nog duidelijk voorblijven. Na acht podiumplaatsen in de Tour vorig jaar en dit jaar heeft de sprinter van Alpecin-Deceuninck dan toch eindelijk zijn eerste Touretappe te pakken. In het interview achteraf hield hij het dan ook niet droog.

Het is na Yves Lampaert en twee keer Wout van Aert al de vierde Belgische ritzege in deze Ronde van Frankrijk. Geen enkel ander land doet beter. Vingegaard kwam uiteindelijk als 23ste over de streep en behoudt zo zijn voorsprong in de stand op Tadej Pogačar. Ook de andere truien blijven in dezelfde handen.

Luister naar de eerste reactie van Philipsen:

Meer
Lees meer...