Ronde van Frankrijk: Pogačar zakt door het ijs in loodzware Alpenrit; Jonas Vingegaard pakt rit en gele trui

Het ondenkbare is gebeurd: de ongenaakbaar gewaande Tadej Pogačar (UAE Emirates) is dan toch menselijk. De 23-jarige tweevoudige Tourwinnaar kraakte in de loodzware elfde rit van de Ronde van Frankrijk op de flanken van de steile slotklim in de Alpen. De Sloveen moest op de Col du Granon zijn meerdere erkennen in een ontketende Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). De 25-jarige Deen pakte niet alleen de ritzege, maar staat ook stevig in het geel.

Iets meer dan een jaar geleden was Jonas Vingegaard nog een relatief onbekende renner. De Deen was bezig aan zijn derde seizoen voor Jumbo-Visma en had in zijn carrière één Grote Ronde gereden. In de Vuelta de España van 2020 was hij anoniem 46ste worden. Hij bewees er echter wel met succes zijn diensten voor zijn kopman Primož Roglič, die die Ronde van Spanje zou winnen.

Verrassende tweede van vorig jaar; medekopman dit jaar

In het voorjaar van 2021 bewees hij steeds vaker dat hij in de bergen van nut kon zijn om de Tourdroom van Roglič waar te maken. Jumbo-Visma besloot daarom om hem te selecteren voor de Ronde van Frankrijk. Vingegaard had daarin één duidelijke taak: zijn kopman bijstaan waar nodig. Die kopman viel echter al vroeg letterlijk weg en dus moest Jumbo-Visma het geweer van schouder veranderen. Naast ritzeges winnen met onder andere Wout van Aert werd dat ook een zo goed klassement behalen met Vingegaard. Tot ieders verbazing stond de jonge Deen na drie weken door Frankrijk in Parijs als tweede op het podium na de ongenaakbare Tadej Pogačar.

Flash forward naar twaalf maanden later en Vingegaard en Roglič verschenen in Denemarken als medekopmannen bij Jumbo-Visma aan de start van de Ronde van Frankrijk. De aandacht verschoof tijdens de eerste dagen van de Tour echter meer en meer naar de Deen, zeker nadat Roglič tijd verloor in de kasseirit exact een week geleden.

Loodzware Alpenrit

Ondertussen zag Jumbo-Visma wel met lede ogen toe hoe Tadej Pogačar dag na dag verder uitliep in het klassement. Voor de start van de eerste echte bergrit had de jonge topfavoriet namelijk al 39 seconden voorsprong verzameld op Vingegaard.

De Nederlandse equipe moest dus met een plan komen om Pogačar, en vooral zijn mindere ploeg UAE Emirates, te doen kraken in de loodzware rit over drie Alpencols. De renners kregen vandaag namelijk onderweg de Col du Télégraphe (11,9 km aan 7,1%) en de Col du Galibier (17,5 aan 6,9%) voorgeschoteld. De aankomst lag op de steile Col du Granon (11,3 km aan 9,2%).

Van Aert opnieuw in de aanval

Dat alles schrikte een ruime groep vluchters niet af. Eeuwige rivalen Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) staken de lont als eerste aan het vuur.

Zij kregen na zo’n 40 kilometer nog achttien metgezellen mee op pad: Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Maximilian Schachmann, Nils Politt (BORA-hansgrohe), Andrea Bagioli, Mattia Cattaneo (Quick-Step-Alpha Vinyl), Simon Geschke, Ion Izagirre (Cofidis), Mikaël Cherel (AG2R-Citroën), Kamil Gradek, Dylan Teuns (Bahrain-Victorious), Guillaume van Keirsbulck (Alpecin-Deceuninck), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mads Pedersen, Tony Gallopin (Trek-Segafredo), Maciej Bodnar, Pierre Latour (TotalEnergies) en Krists Neilands (Israel-Premier Tech). Vreemd genoeg zou Van der Poel iets later als eerste lossen en zelfs opgeven.

Die kopgroep zou bij de eerste meters bergop steeds meer uitgedund worden. Het grootste doel daar bleek uiteindelijk de bergtrui te zijn. Die bleef na een zwaar gevecht met het Franse duo Latour en Barguil toch om de Duitse schouders van Geschke.

Jumbo-Visma bestookt Pogačar op de Galibier

Maar ook in het peloton was het niet stil. Jumbo-Visma had duidelijk gekozen voor oorlog en lanceerde de ene aanval na de andere. Het doel was duidelijk: Pogačar zo snel mogelijk isoleren. Die kon gelukkig lang rekenen op een ijzersterke Marc Soler. De andere knechten van UAE Emirates presteerden dan weer onder hun niveau. Mogelijk heeft het coronavirus dat in de ploeg woedt daar iets mee te maken.

Aan de voet van de Galibier ging Vingegaard nog maar eens, meteen gevolgd door een aanval van medekopman Roglič. Toen Pogačar al die aanvallen beu raakte en er dan maar zelf vandoor probeerde te gaan, zorgde dat ervoor dat Jumbo-Visma Roglič zag lossen. Vingegaard kon echter wel mee en weigerde over te nemen op kop. Zo kwamen ook nog Romain Bardet, Geraint Thomas, Nairo Quintana, Adam Yates en Steven Kruijswijk terug. In de vallei zouden zelfs, met behulp van een uitgezakte Wout van Aert, zelfs Roglič, Alexandr Vlasov, David Gaudu, Thomas Pidcock en een herboren Rafa Majka terugkeren.

Pogačar past op slotklim

Alles stond dus te gebeuren op de Col du Granon. Daar bleven Majka, Pogačar, Vingegaard, Kruijswijk, Thomas, Yates, Bardet en Quintana het langst bij elkaar. Quintana probeerde verrassend genoeg als eerste en kreeg enige voorsprong. Op de steilere stukken was het Bardet die als volgende ging. Na die kleine pogingen was het aan Vingegaard om nog eens aan de boom te schudden. Majka zette zich op kop voor zijn kopman Tadej Pogačar, maar toen gebeurde het ondenkbare. De Sloveen had geen reactie meer in huis en moest zijn Deense concurrent laten wegrijden.

Inzinking Pogačar

Al snel was duidelijk dat er meer aan de hand was bij Pogačar. De vaak ongenaakbaar lijkende Sloveen zag nu ineens al zijn concurrenten één voor één voorbijrijden. Uiteindelijk hij pas als zevende over de streep komen, op 2:51 van de nieuwe gele trui, Jonas Vingegaard. Die ging Quintana en Bardet vooraf bovenop de Granon.

In het klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van 2:16 op Romain Bardet (Team DSM), 2:22 op Tadej Pogačar (UAE Emirates), 2:26 op Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), 2:37 op Nairo Quintana (Arkéa Samsic), 3:06 op Adam Yates (Ineos Grenadiers) en 3:13 op David Gaudu (Groupama-FDJ). De rest lijkt uitgeteld voor het podium, al kan het klassement er morgen alweer helemaal anders uitzien. Dan wacht namelijk opnieuw een zware Alpenetappe.

Bekijk hier de slotkilometer van rit 11 van de Ronde van Frankrijk:

Bekijk hier alle klassementen in de Tour na rit 11:

Meer
Lees meer...