Wanneer wordt Wout van Aert de 2de best betaalde renner van het peloton?

Wout van Aert kan alles. Dat bewijst hij wederom in deze Tour de France, Van de éne schitterende overwinning vliegt hij naar de andere. Dat moet zijn marktwaarde toch drastisch verhogen en hem eindelijk het statuut geven dat hij verdient én een corresponderend loon. Alleen het andere wereldwonder Tadej Pogačar mag nog een hoger loon opeisen. Wanneer breekt Jumbo-Visma zijn contract open of moet hij ooit voor een ander team kiezen?

Wout kan alles

Wout van Aert kan op de fiets alles. Hij is sprinter, tijdrijder, crosser, rouleur én de ideale ploegmaat. Maar Wout is nog meer dan dat. Hij is ook de perfecte ‘posterboy’ voor elke sponsor. Hij is spontaan en eerlijk, waarden die in deze tijden van sociale media nog nooit zo veel waard zijn geweest. Authenticiteit is het codewoord.

Daarnaast is hij de ideale familieman die we niet zo direct in privéschandalen zien opduiken. Hij is zich bewust van de plaats van het wielrennen in de maatschappij getuige zijn ‘peace’-teken na zijn winst in de Omloop Het Nieuwsblad, een verwijzing naar de oorlog in Oekraïne.

(Foto: KRISTOF VAN ACCOM/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

En hij wint nooit op een wat slinkse manier. Nee, als Van Aert wint, dan is het, net zoals Mathieu van der Poel, met grandeur en klasse. “What is not to like“, zouden de Engelsen zeggen.

Net in top 10

Zo’n vedette verdient dan ook op te schuiven in de rangschikking van bestbetaalde wielrenners. Daar staat hij vandaag nog altijd maar op plaats tien. Dankzij zijn prestaties in de Tour kan dit veranderen.

1. Tadej Pogačar (UAE Emirates): € 6 miljoen

2. Chris Froome (Israel-Premier Tech): € 5,5 miljoen

3. Peter Sagan (TotalEnergies): € 5,5 miljoen

4. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers): € 3,5 miljoen

5. Egan Bernal (Ineos Grenadiers): € 2,8 miljoen

6. Michał Kwiatkowski (Ineos Grenadiers): € 2,5 miljoen

7. Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl): € 2,3 miljoen

8. Alejandro Valverde (Movistar): € 2,2 miljoen

9. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers): € 2,2 miljoen

10. Wout van Aert (Jumbo-Visma): € 2,2 miljoen

11. Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan): € 2,1 miljoen

12. Primož Roglič (Jumbo-Visma): € 2 miljoen

13. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck): € 2 miljoen

14. Adam Yates (Ineos Grenadiers): € 2 miljoen

15. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ): € 2 miljoen

De Tour bepaalt alles 

Het loon van een wielrenner is immers voor een groot stuk afhankelijk van de prestaties in de Tour. Twee lonen springen in het oog, omdat ze aantonen dat het aura van de Tour nog lang nazindert, zelfs als de renner in kwestie al lang op zijn retour is. Froome won hem vier keer. Sagan had drie wereldtitels, maar won ook 7 keer de groene trui. Ze blijven daardoor absurd hoge lonen krijgen.

Philippe Harinck, die de sponsoring van Bora-HansGrohe begeleidt, vertelde in een recent gesprek met Michel Wuyts dat zijn bedrijf de volgende formule hanteert, voor het bepalen van het succes van zijn bedrijf in wielersponsoring. Zij hebben wegingsfactoren toegekend aan alle wegwielerwedstrijden.

De Tour de France staat voor 70 procent van het succes van zijn wielersponsoring. Een volle 70% van het succes wordt bepaald door La Grande Boucle. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ASO, de organisatie achter de Tour, zo machtig is. Daarnaast wijst het de Giro en de Vuelta nog 10 procent toe. Dan zitten we al aan 90 procent. En wat dan met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, toch de mooiste koersen van het jaar? Wel, deze krijgen respectievelijk 1,5 en 3 procent toegewezen. De laatste kruimels gaan naar Monumenten zoals Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik. 

Bijna in de top 10 aller tijden 

Als de Tour de norm is, is het duidelijk dat de nieuwe keizer uit Herentals een heel aantal plaatsen moet opschuiven in de hiërarchie. Van Aert springt nu al over Tom Boonen, als we kijken naar de rangschikking van het totaal aantal Belgische ritoverwinningen sinds de jaren 70. Hij moet nog altijd 28 jaar worden. Zijn beste jaren staan hem nog te wachten.

HOOGSTE AANTAL BELGISCHE RITOVERWINNINGEN   
 TOUR 1970 – 11 JULI 2022 Aantal ritoverwinningenAantal groene truien
Eddy Merckx343
Freddy Maertens153
Walter Godefroot101
Tom Steels9 
Lucien Van Impe9 
Wout van Aert81?
Tom Boonen61
Patrick Sercu61

Als je naar de top 10 sinds de jaren 70 kijk, zie je dat het ook niet meer lang duren voor hij hier verschijnt.

HOOGSTE AANTAL RITOVERWINNINGEN   
TOUR 1970-2021Aantal ritoverwinningenAantal groene truien
Eddy Merckx343
Mark Cavendish342
Bernard Hinault281
Freddy Maertens153
Marcel Kittel14 
Mario Cipollini12 
Miguel Indurain12 
Robbie McEwen123
Peter Sagan127
Erik Zabel126

De cijfers spreken boekdelen. De pedalen nog meer. Het wordt tijd dat Van Aert de status krijgt die hij verdient. Na Tadej Pogačar (ook al 7 ritoverwinningen) is hij met voorsprong de meest aantrekkelijke renner.

De vraag is daarenboven of hij niet beter voor een ander team kiest, zoals we in een vorige column bepleiten, een idee waar ook Eddy Planckaert naar hintte. Die suggereerde dat hij al 6 ritten had kunnen winnen als Jumbo hem als enige leider had gekozen. Wout van Aert verdient een ploeg die alleen voor hem werkt. De vraag is of dit wel Jumbo-Visma kan zijn.


Xavier Verellen is auteur en ondernemer. Zijn recente boek Topsporters zijn CEO’s, dat aantoont dat leiderschap het verschil maakt tussen kampioenen en superkampioenen, is te koop in de Standaard Boekhandel of online via https://topsporterszijnceos.businessam.be/

Meer
Lees meer...