Ronde van Frankrijk: Wout van Aert pakt in het geel (eindelijk) eerste ritzege

Na drie tweede plaatsen heeft Wout van Aert eindelijk zijn eerste ritzege van deze Ronde van Frankrijk beet. De Belgische gele trui van Jumbo-Visma reed na sterk voorbereidend werk van zijn ploeg weg op zo’n 10 kilometer van de streep en kwam solo over de streep. Van Aert blijft uiteraard ook leider.

Hoewel Wout van Aert als leider in de Ronde van Frankrijk al enkele dagen met de gele trui rondrijdt, kon hij – tot zijn eigen frustratie – nog geen ritzege pakken. In de openingstijdrit kwam de Belg van Jumbo-Visma enkele seconden te kort op een verrassende Yves Lampaert. Zaterdag en zondag moest hij dan weer in twee opeenvolgende massasprinten respectievelijk de Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen voorlaten.

Cort voor de bollen

Maar op rit 4, de eerste op Franse bodem, is het eindelijk prijs voor Wout van Aert. De etappe van Duinkerke naar Calais leek lang een geschiedenisloze rit te worden. De Fransman Anthony Perez (Cofidis) koos als eerste renner het hazenpad. Hij kreeg daarbij bolletjestrui Magnus Cort (EF Education-EasyPost) mee in de vroege vlucht. Die laatste kiest zo al voor de derde rit op een rij voor de aanval in zijn jacht op de bergpunten.

Op de eerste vijf bergjes van de dag kwam Cort telkens als eerste boven, wat hem opnieuw vijf punten opleverde voor zijn bolletjestrui. Daarna was het vat van de Deen echter af en ging Perez nog even alleen op pad.

Coup van Jumbo-Visma

Het peloton had in de achtergrond zijn zinnen gezet op het laatste klimmetje van de dag, de Côte du Blanc-Nez, op iets meer dan 10 kilometer van de streep. Daar aangekomen nam Jumbo-Visma, de ploeg van gele trui Wout van Aert, het heft in handen. Knechten Nathan Van Hooydonck, Tiesj Benoot en Christophe Laporte effenden het pad, waarna Van Aert zelf overnam.

Aanvankelijk kreeg de Belgische gele trui zijn ploegmaat Jonas Vingegaard, vorig jaar tweede in de Tour, en Adam Yates (Ineos Grenadiers) mee. Van Aert was echter duidelijk de sterkste en reed alleen weg. Even leek hij nog te twijfelen, maar uiteindelijk ging de Belg voor een indrukwekkende solo. Die rondde hij met bravoure af. Wout van Aert pakt zo zijn eerste ritzege in deze 109de Ronde van Frankrijk en zijn zevende in de Tour in totaal.

In de achtergrond won Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) de massasprint. De 24-jarige Belg dacht even dat hij gewonnen was, maar moet dus tevreden zijn met een tweede plaats. In het klassement vergroot Wout van Aert zijn voorsprong tot 25 seconden op Lampaert. In de stand om de groene trui heeft hij zelfs al een voorsprong van 61 punten op Jakobsen.

Bekijk hieronder de aankomst van Wout van Aert in de vierde rit van de Tour:

Meer
Lees meer...