Ronde van Frankrijk: Jakobsen wint eerste massasprint; van Aert opnieuw tweede, maar pakt wel geel

Wout van Aert heeft in de Ronde van Frankrijk opnieuw nipt naast ritwinst gegrepen. Na zijn tweede plaats in de openingstijdrit moest hij in de eerste massasprint van de Tour nipt de Nederlander Fabio Jakobsen voorlaten. Quick-Step Alpha Vinyl pakt zo al zijn tweede ritzege. Van Aert neemt als troostprijs de gele trui over van Yves Lampaert.

Na de verrassende overwinning in de openingstijdrit mocht Yves Lampaert op dag twee van de Ronde van Frankrijk in het geel starten. De tweede dag van de Tour in Denemarken was biljartvlak. Toch zat de nodige schrik erin bij het peloton, omdat de wedstrijd in de slotkilometers over de verraderlijke Storebælts-brug van 18 kilometer moest. Daarnaast zijn de eerste dagen in de Tour altijd nerveus met de nodige valpartijen tot gevolg.

Het peloton op de Storebælts-brug in de tweede rit van de Ronde van Frankrijk – Bron: Lars Laursen / Ritzau Scanpix / AFP via Getty Images

Bergtrui voor Magnus Cort

Kort na het vertrek van etappe 2 in Roskilde vormde zich de vroege vlucht met vier renners. Thuisrijder Magnus Cort (EF Education-EasyPost) ging als eerste aan en kreeg de Noor Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Wanty-Gobert) en de twee Fransen Pierre Rolland en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM) mee.

De kans op de ritzege voor het viertal was miniem, maar onderweg lagen er wel drie kleine hellingen op het parcours waarop telkens één bergpunt te verdienen was. Wie twee keer als eerste kon bovenkomen, zou dus zaterdag mogen starten met de allereerste bergtrui uit de 109de Ronde van Frankrijk. Uiteindelijk bleek de Deen Magnus Cort drie keer met overmacht de sterkste. Hij reed op de derde en laatste ‘klim’ dan ook al juichend over de streep en wist dat zijn bolletjestrui binnen was.

Valpartijen zonder erg

Het volgende moment van opwinding was de tussensprint na 127 kilometer. Voorin waren enkel nog Cort en Bystrøm overgebleven waardoor er nog 15 punten voor de groene trui te verdienen waren voor de snelste sprinter in het peloton. Dat bleek uiteindelijk Caleb Ewan (Lotto Soudal) te zijn, voor Wout van Aert, die zo ook 13 punten pakte in zijn strijd voor het groen.

Op weg naar de gevreesde Storebælts-brug zorgde de nodige zenuwachtigheid voor valpartijen van onder andere gele trui Yves Lampaert en outsider Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost). Iedereen kwam echter op tijd terug en op de brug stond er te weinig wind om voor schade te zorgen.

Onder andere Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) en Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost) kwamen ten val in de tweede rit in de Ronde van Frankrijk – Bron: Pool/Getty Images

Pedersen gaat te vroeg aan, Jakobsen wint

Daardoor gingen we naar de eerste massasprint van de Tour. Na een chaotische voorbereiding was het thuisrijder Mads Pedersen (Trek-Segafredo) die, perfect gepiloteerd door Jasper Stuyven, als eerste aanging. De wind op kop zorgde er echter voor dat de sterke Deen het niet kon voorhouden.

Hij werd zowel langs links, door Wout van Aert (Jumbo-Visma), als langs rechts, door Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) voorbijgestoken. Die laatste bleek uiteindelijk nipt sneller en pakt zo zijn eerste ritzege ooit in zijn eerste Tour. Quick-Step Alpha Vinyl pronkt na twee dagen dus met een knappe twee op twee.

Gele trui voor Wout van Aert

Wout van Aert zal dan weer nog even langer moeten wachten op zijn zevende ritzege in de Tour. De bonificatieseconden na zijn tweede plaats zorgen er wel voor dat hij de gele trui met één seconde voorsprong overpakt van Yves Lampaert. Bovendien is de Belg ook meteen leider in het klassement voor de groene trui, met één punt voorsprong op Jakobsen. Morgen mogen de twee het ongetwijfeld opnieuw tegen elkaar uitvechten in een nieuwe vlakke rit met een verwachte massasprint.

Bekijk hier de samenvatting van rit 2 van de Ronde van Frankrijk:

Meer
Lees meer...