Yves Lampaert wint verrassend openingstijdrit Ronde van Frankrijk en pakt eerste gele trui

De eerste gele trui in de 109de Ronde van Frankrijk is voor een Belg, maar niet voor de landgenoot die iedereen verwachtte. Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl) was vijf seconden sneller dat Wout van Aert (Jumbo-Visma). De West-Vlaming is meteen ook de eerste leider in de Tour en start morgen in de gele trui.

Nadat het een dag voor de start van de Ronde van Frankrijk vooral over het coronavirus en doping ging, was het vrijdag tijd voor koers. De belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld begon in de Deense hoofdstad Kopenhagen met een korte tijdrit van 13,2 kilometer. Op papier iets voor specialisten zoals Wout van Aert en meervoudig wereldkampioen Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Toptrio lijkt het uit te vechten voor geel …

Een eerste richttijd werd verwacht van de vroeg gestarte Zwitserse specialist Stefan Bissegger (EF Education-EasyPost). Die kwam op de natte Deense wegen echter meermaals ten val, waardoor het Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) was die lang met de snelste tijd stond.

Die bleef op de hot seat zitten tot Filippo Ganna drie seconden sneller bleek. De Italiaan zat nog maar juist neer of hij mocht alweer plaatsmaken voor Wout van Aert. De Belg deed nog eens vijf seconden af van de tijd van de wereldkampioen. Toen de tweevoudig Tourwinnaar vlak daarna twee seconden trager bleek, leek Wout van Aert op weg naar de gele trui.

Yves Lampaert

Dat was echter zonder Yves Lampaert gerekend. Na de aankomst van de drie topfavorieten begon het iets minder te regenen in Kopenhagen. De wegen bleven echter nat waardoor het voordeel voor de late starters beperkt was. Dat ondervond ook Christophe Laporte. De Franse ploegmaat van van Aert zette een ijzersterke tussentijd neer, maar kwam in het tweede deel van de tijdrit ten val.

Lampaert pakte het dan weer anders aan. Aan het tussenpunt stond hij namelijk pas achtste met een achterstand van 5 seconden. De 31-jarige West-Vlaming reed echter een indrukwekkend slot en had aan de streep uiteindelijk 4 seconden en 55 honderdsten voorsprong op Wout van Aert. Daarna was het nog een uur bang afwachten voor Lampaert of een outsider hem nog van de eerste plaats kon verdringen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waardoor de Belg de mooiste overwinning uit zijn carrière pakt en meteen in tranen uitbarstte.

Gele trui

Zaterdag start Yves Lampaert in de tweede rit van de Ronde van Frankrijk als leider in de gele trui. In de stand heeft hij 5 seconden voorsprong op Wout van Aert. Die heeft morgen in de verwachte massasprint genoeg aan een tweede plaats om de leiderstrui over te nemen van zijn landgenoot. Yves Lampaert zelf moet vermoedelijk aan de slag als meesterknecht voor Fabio Jakobsen, de sprinter van Quick-Step Alpha Vinyl.

Bekijk de aankomst van Yves Lampaert in de openingstijdrit van de Tour:

Beluister de eerste reactie van Yves Lampaert na zijn aankomst:

Wout van Aert feliciteert Yves Lampaert met zijn overwinning:

Meer
Lees meer...