Dopingschandaal in de maak aan de vooravond van de Tour? Franse politie richt pijlen op wielerploeg Bahrein Victorious

Nog voor er een kilometer verreden is in de Ronde van Frankrijk zijn er al eerste verdenkingen rond doping. Donderdagochtend viel de Deense politie op vraag van de Franse autoriteiten namelijk binnen in het hotel waar de wielerploeg Bahrein Victorious verbleef. Alle kamers en wagens werden doorzocht. Of bij die zoektocht iets gevonden is, is voorlopig niet duidelijk. De ploeg zelf ontkent op zijn website alvast alle aantijgingen.

Vrijdag 1 juli gaat de 109de editie van de Ronde van Frankrijk van start in de Deense hoofdstad Kopenhagen met een individuele tijdrit van 13 kilometer. Aan de vooravond daarvan gaat het in en rond het wielerpeloton echter niet echter over de wedstrijd zelf. Zo heerst er bij heel wat ploegen angst voor het coronavirus en is er ook al een eerste dopingverhaal.

Bahrein Victorious

Er hangt namelijk al even een zweem van verdachtmakingen rond de ploeg Bahrein Victorious. Maandag vielen autoriteiten bij renners en leden van de staf thuis binnen en donderdagochtend om 5.30 uur werd de wielerploeg verrast door de Deense politie in hun hotel in Kopenhagen. De renners en medewerkers van Bahrein Victorious werden uit hun bed gelicht en alle kamers en wagens van de ploeg werden grondig doorzocht.

“Bahrein Victorious verleende zijn volledige medewerking aan de zoektocht die twee uur duurde. Bij het team zijn geen spullen in beslag genomen. Na de politiezoektocht kijkt de ploeg er nu naar uit om zich te concentreren op ’s werelds grootste en beste wielerwedstrijd, de Ronde van Frankrijk”, reageerde Bahrein Victorious na afloop op zijn website. De ploeg voegde eraan toe verder geen statements meer te willen geven over het onderwerp.

Persconferentie afgebroken

Dat laatste werd enkele uren later duidelijk gemaakt op de verplichte persbabbel van Bahrein Victorious aan de vooravond van de start van de Tour. “We willen graag informatie over het onderzoek met u delen, maar we hebben eigenlijk niets meer te zeggen dan wat we via ons persbericht hebben verspreid deze ochtend”, zei ploegleider Vladimir Miholjevic volgens Sporza aan het begin van die persconferentie. “We zouden graag meer details willen, alleen al om de reden van deze inval te begrijpen, maar die hebben we niet. We gaan op dit persmoment geen vragen beantwoorden over deze kwestie. Op dit moment willen we ons focussen op de Tour die voor ons ligt en de doelen die we daar willen behalen.”

Toen de aanwezige pers daarna toch doorvroeg over de impact van de zoektocht op de renners van Bahrein Victorious weigerden de renners en ploegleider te antwoorden. Enkele minuten later zette de ploeg de persconferentie zelfs volledig stop.

Teuns, Haig, Caruso en Mohorič als speerpunten

Voor zover geweten staat Bahrein Victorious vrijdag gewoon aan de start van de Ronde van Frankrijk. Bij hun acht geselecteerde renners zit met Dylan Teuns ook één Belg. Hij won in het verleden al twee ritten in de Tour en is ook nu een van de speerpunten van de ploeg.

Voor het klassement rekent Bahrein Victorious op de 28-jarige Australiër Jack Haig, die vorig jaar verrassend derde werd in de Ronde van Spanje. Daarnaast maken ook Damiano Caruso, Matej Mohorič, Luis León Sánchez, Kamil Gradek, Jan Tratnik en Fred Wright deel uit van de selectie.

Meer
Lees meer...