Ronde van Frankrijk: Tadej Pogačar steviger in geel na nieuwe ritzege

De zevende rit in de Ronde van Frankrijk betekende ook de eerste aankomst bergop. Bovenop La Super Planche des Belles Filles toonde de tweevoudige Tourwinnaar Tadej Pogačar (UAE Emirates) zich de sterkste. Hij was nipt sneller dan Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), zijn grootste concurrent in het klassement, en staat zo steviger in het geel.

De eerste aankomst bergop zorgde in de Ronde van Frankrijk voor een zenuwachtige openingsfase. Na veel vruchteloze pogingen raakte de vroege vlucht maar na 51 kilometer weg. De ontsnapping van de dag bestond uit elf renners: Simon Geschke (Cofidis), Vegard Stake Laengen (UAE Emirates), Lennard Kämna, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl), Imanol Erviti (Movistar), Dylan Teuns (Bahrain-Victorious), Mads Pedersen, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) en Cyril Barthe (B&B Hotels-KTM).

Die omvangrijke kopgroep ontplofte op de Col de Grosse Pierre, de eerste klim van de dag. Met Kämna, Schachmann, Durbridge, Geschke, Teuns, Erviti en Barthe bleven ze nog zeven renners over. In het peloton werkte UAE Emirates voor kopman Pogačar, die gisteren de gele trui had overgepakt van Wout van Aert. Daardoor bleef de voorsprong van de vluchters beperkt.

Pogačar tegen Vingegaard

Aan de voet van de 7 kilometer lange slotklim was de voorsprong teruggelopen tot één minuut. We leken dus op weg naar een strijd tussen de klassementsrenners voor de ritzege. Kämna hield echter verrassend lang stand en leek even op weg naar een stunt. Pogačar zorgde er met een versnelling op 500 meter van de streep voor dat de droom van de Duitser voorbij was. Vlak daarna probeerde Vingegaard de gele trui te verrassen. De Deense nummer twee van vorig jaar kwam echter nipt te kort en zag Pogačar nog over zich sneller naar zijn tweede ritzege op een rij.

Na het kopduo pakte Primož Roglič 12 seconden later de derde plaats. Vluchter Lennard Kämna strandde op een vierde plaats, voor Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). In het klassement heeft Tadej Pogačar nu 35 seconden voorsprong op Vingegaard. Daarna volgen Geraint Thomas (+1:10) en Adam Yates (+1:18), het klassementsduo van Ineos Grenadiers.

Meer
Lees meer...