Ronde van Frankrijk: Van Aert voert nummertje op, maar moet gele trui afstaan aan ritwinnaar Pogačar

Na vier dagen heeft Wout van Aert in de zesde rit van de Ronde van Frankrijk afscheid genomen van zijn gele trui. De Belg van Jumbo-Visma animeerde wel de rit door veelvuldig aan te vallen en mee te gaan in de vroege vlucht. Die poging strandde echter op 10 kilometer van de streep. Daarna was het aan de favorieten voor het eindklassement en daarvan bleek Tadej Pogačar met overschot de sterkste. De tweevoudige Tourwinnaar pakt zo ook de gele trui.

De zesde rit in de 109de Ronde van Frankrijk was niet alleen de enige van deze editie die in België startte, maar ook de langste etappe. Onderweg van Binche naar Longwy moesten de renners bijna 220 kilometer overbruggen over een heuvelachtig parcours.

Razendsnelle start

De schade van de kasseirit van gisteren zorgde er bovendien voor dat een aantal renners en ploegen iets goed te maken hadden. Vooral Jumbo-Visma leek van bij de start UAE Emirates, de ploeg van topfavoriet Tadej Pogačar, onder druk te willen zetten. Maar iedereen had duidelijk deze rit aangestipt en het eerste uur werd afgelegd aan bijna 52 kilometer per uur. Het duurde dan ook zo’n 75 kilometer voor een vlucht mocht wegrijden.

Die bevatte verrassend genoeg gele trui Wout van Aert. Hij kreeg het gezelschap van de ervaren Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech) en Quinn Simmons (Trek-Segrafredo), de jongste renner in het peloton. Van Aert had duidelijk op een grotere groep gerekend om kans te maken om voorop te blijven, maar dat stond het peloton niet toe.

Wout Van Aert met zijn medevluchter Quinn Simmons en Jakob Fuglsang – Bron: Michael Steele/Getty Images

Van Aert gegrepen op 10 kilometer van de streep

Het trio kreeg zo’n vier minuten voorsprong en onderweg pakte Van Aert bij de tussensprint uiteraard 20 punten mee voor zijn felbegeerde groene trui. De vluchters kregen echter geen vrijgeleide van het peloton dat de achtervolging inzette. Nadat Fuglsang het zinloze van de onderneming inzag, liet de Deen zich uitzakken. Iets later was het vat van Simmons leeg en dus bleef de gele trui alleen over op kop.

Die zette nog even moedig door, maar in het heuvelachtige slot werd hij op 10 kilometer van de streep toch teruggegrepen door het peloton. Wout van Aert liet zich daarna meteen uitzakken en nam zo afscheid van zijn gele trui die hij na de tweede rit had veroverd.

Favorieten in finale

Op de bijzonder steile Côte de Pulventeux (800 meter aan 12%) in het slot van de koers begon de finale van de rit echt. Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) viel als eerste aan en begon zo met voorsprong aan de slotkilometers. Daar werd Tadej Pogačar mooi afgezet door ploegmaats Rafał Majka en Brandon McNulty.

Primož Roglič, die gisteren door een valpartij tijd verloor, ging verrassend als eerste aan op 400 meter van de streep. De Sloveen van Jumbo-Visma kon de jump van zijn jongere landgenoot Pogačar echter niet weerstaan. De tweevoudige Tourwinnaar won uiteindelijk relatief gemakkelijk, voor Michael Matthews (BikeExchange-Jayco) en David Gaudu (Groupama-FDJ).

Tadej Pogačar pakt geel

Dankzij zijn ritzege en de bijhorende bonificatieseconden pakt Tadej Pogačar de gele trui, zijn eerste van deze editie. Hij heeft nu 4 seconden voorsprong op Neilson Powless, die gisteren in de vroege vlucht zat. Daarna volgen klassementsrenners Jonas Vingegaard (+0:31) en Adam Yates (+0:39). Wout van Aert start morgen in de groene trui.

Bekijk de aankomst van Tadej Pogačar in de zesde rit van de Tour:

Meer
Lees meer...