Ronde van Frankrijk: Wout van Aert pakt tweede ritzege na sprint van uitgedund peloton

Wouter van Aert heeft zijn tweede rit zege van deze 109de Ronde van Frankrijk gewonnen, zijn achtste al in totaal in vier Tourdeelnames. De zware finale in Lausanne had het peloton zo uitgedund dat zelfs gele trui Tadej Pogačar (UAE Emirates) hoopte op ritwinst. Hij echt echter de overgebleven snelle mannen Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Michael Matthews (BikeExchange-Jayco) voorlaten.

De Ronde van Frankrijk is ondertussen afgedaald naar het centrum van Frankrijk, helemaal aan de oostkant, vlakbij Zwitserland. Voor de finale trok de Tour zelfs even over de grens. De renners namelijk 183,3 heuvelachtige kilometers voorgeschoteld tussen Dole en het Zwitserse Lausanne. Vooral de slotkilometers waren best pittig, met de Côte du Stade Olympique. Het beloofde dus zeker geen rit te worden voor de echte sprinters. Nog voor de start van etappe 8 verloor de koers met Vegard Stake Laengen en Geoffrey Bouchard twee renners met een positieve dopingtest.

Van Aert voor de tussensprint

Zoals te verwachten was, droomden heel wat renners er in deze overgangsrit van om in de vroege vlucht te zitten. Mattia Cattaneo (Quick-Step Alpha Vinyl), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Frederik Frison (Lotto Soudal) kregen toch een vrijgeleide voor de vlucht van de dag.

Hun voorsprong bleef echter lang beperkt want Jumbo-Visma en BikeExchange-Jayco controleerden in het peloton. Die eerste ploeg deed dat onder meer voor de tussensprint van Wout van Aert, al moest die daar wel nipt Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) voorlaten. Op zijn grootste concurrent, Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), liep de Belgische groene man dan weer wel twee punten verder uit.

Vluchters vogels voor de kat

Cattaneo, Wright en Frison mochten daarna opnieuw iets verder uitlopen, al ging het tempo op de heuveltjes voor Frison iets te snel. De Belg van Lotto Soudal moest lossen. Wright bleek de sterkste voorin. Verschillende pogingen tot aanvallen en versnelling aan de kop van het peloton zorgden er echter voor dat ook hij een vogel voor de kat was.

Het tempo in de groep was zo groot dat niemand in het slot nog een aanval probeerde. Topfavoriet Wout van Aert leek even ingesloten te zitten, waardoor Michael Matthews op weg leek naar zijn eerste ritzege in de Tour sinds 2017. De Australiër zal echter nog iets langer moeten wachten, want Van Aert ging er in het slot nog op en over. In hun wiel kwam Pogačar als derde over de streep.

Pogačar loopt verder uit in klassement

De Sloveen pakt zo opnieuw 4 seconden bonificatie en loopt iets verder uit in het klassement. Dichtste concurrent Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) staat nu op 39 seconden. Daarna volgen Geraint Thomas en Adam Yates van Ineos Grenadiers en de Fransen David Gaudu (Groupama-PDJ) en Romain Bardet (Team DSM). Wout van Aert staat ondertussen steviger in het groen, terwijl de bollentrui Magnus Cort blijft en uiteraard ook eigenaar is van de witte trui.

Bekijk de hoogtepunten van rit 8 van de Ronde van Frankrijk:

Meer
Lees meer...