Dan toch nieuw coronageval in Ronde van Frankrijk: al tweede ploegmaat van gele trui Pogačar test positief

Tadej Pogačar mag dan al comfortabel aan de leiding staan in de Ronde van Frankrijk, toch verloopt niet alles even goed voor de 23-jarige Sloveen. Met George Bennett verliest zijn ploeg UAE Emirates namelijk al een tweede renner na een positieve coronatest. Ook meesterknecht Rafal Majka blijkt besmet, maar hij mag in koers blijven omdat zijn concentratie besmettelijke virusdeeltjes laag is.

ASO, organisator van de Ronde van Frankrijk, pakte op de tweede rustdag van de Tour uit met positief – of eigenlijk eerder negatief – nieuws. Alle overgebleven 163 renners uit het peloton hadden namelijk een negatieve zelftest afgelegd en mochten de wedstrijd dinsdag dus voortzetten.

Eén dag later blijkt dat die mededeling toch niet helemaal strookte met de werkelijkheid. Eerst kwam er namelijk het bericht dat Luke Durbridge (BikeExchange-Jayco) toch positief had getest op een antigeen-coronasneltest tijdens de rustdag. Een PCR-test bevestigde dat resultaat en dus moest de 31-jarige Australiër de Tour verlaten.

UAE Emirates

Grotere paniek is er ondertussen in de ploeg UAE Emirates. Die hebben met tweevoudig winnaar Tadej Pogačar dan wel de gele trui in handen en wonnen dankzij hun kopman ook al twee ritten. Maar ook het coronavirus lijkt de ploeg te pakken te hebben. Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) moest na rit 7 al na opgeven na een positieve test.

Op de rustdag zouden er, ondanks eerdere berichten, nog twee renners van UAE Emirates een positieve zelftest hebben afgelegd. Het gaat om George Bennett en Rafal Majka, twee belangrijke pionnen waarop Pogačar rekende in de tweede helft van de Ronde van Frankrijk. Beiden moesten na hun zelftest een officiële PCR-test afleggen.

Die bevestigde zowel bij Bennett als bij Majka het positieve resultaat. Bennett moet daardoor ook opgeven. Die tweede mag door een vreemde, nieuwe regel wel in de Tour actief blijven. Kort voor de start van deze 109de Ronde van Frankrijk veranderde organisator ASO namelijk zijn coronaprotocol. Als een renner positief test, maar slechts een kleine concentratie besmettelijke virusdeeltjes heeft, mag die mogelijks toch in koers blijven. De dokter van het betrokken team, de coronadokter van de ASO en de medische directeur van de UCI bepalen in zo’n geval via een stemming of de betrokken renner de wedstrijd moet verlaten of niet. Voor Majka draaide die stemming dus goed uit. Ook de komende dagen kan Tadej Pogačar dus rekenen op zijn Poolse meesterknecht.

En Pogačar?

De schrik bij UAE Emirates zit er wel dik in dat ook hun Sloveense gele trui besmet is geraakt met het coronavirus. Op foto’s vanop de rustdag blijkt namelijk dat Pogačar veel optrok met Bennett. Opvallend is dat Pogačar zich voor de start van de Ronde van Frankrijk kritisch uitliet over de versoepelde coronamaatregelen van de ASO. “Als je positief test, zijn er een aantal punten die bepalen of je erg besmettelijk bent of niet. Het is dan niet goed voor ploeggenoten of stafleden om rondom onze bubbel te zijn, omdat iedereen dan een close contact is en toch gevaar loopt”, zei hij daar toen over volgens Wielerflits.

“Ik denk dat áls je positief test, dat het dan het beste is dat je naar huis gaat. Het maakt dan niet uit of je het geel draagt of niet, ook niet in mijn geval. Het is niet veilig, want je brengt de gezondheid van anderen in gevaar. Dat is slecht voor je en al helemaal omdat we dagelijks met elkaar koersen in zulke zware omstandigheden. Als je dan een virus bij je draagt, is dat gewoonweg niet gezond”, besloot Pogačar toen.

Pogačar en Bennett trokken op de rustdag met elkaar op:

Meer
Lees meer...