Jawel hoor: het lijkt erop dat we weer richting 40 graden gaan volgende week

Jawel hoor: het lijkt erop dat we weer richting 40 graden gaan volgende week

Brace yourselves: vandaag en morgen wordt het weer heet, met maxima tot 35 graden. Maar volgende week dinsdag en woensdag zit er nog een opstoot van extreme hitte aan te komen, met momenteel al een 40% kans dat die voor 38 graden gaat zorgen in de Kempen en Limburg. In Portugal verwachten ze 47 graden de volgende dagen. En dan is er Death Valley, waar ze records breken die je niet voor mogelijk houdt momenteel.

De hitteopstoot van midden volgende week betekent gevoelstemperaturen van meer dan 40 graden. Op de droogste gronden zal de hitte het scherpst uitpakken: de zandgronden. Met name in de wijde regio Lommel-Mol is er een kans (maar geen zekerheid) dat de 40 graden wordt gehaald. Windluwe plekken op asfaltgrond of stuifzand gaan daar vast over die voorspelde 38 graden heen.

Vandaag wordt het overigens ook al erg warm, tot 33 graden. Morgen doen we daar nog een graadje of twee bij. Ook op zaterdag is het zonnig. In de namiddag kunnen er zich wel enkele onschuldige stapelwolken vormen. Het blijft zeer warm, met maxima tussen 28 en 31 graden in het binnenland en enkele graden koeler aan zee.

Zondag en maandag verliezen we enkele graden, maar met maxima rond 27 à 28 graden in het binnenland blijft het zomers warm. Op dinsdag en woensdag krijgen we een nieuwe opstoot van zeer warme zuidelijke lucht: de maxima liggen tussen 30 en 34 graden op dinsdag en zelfs nog één of twee graden meer op woensdag. En in de Kempen en in Limburg mag je daar dus nog wat bijdoen.

De extreem hete lucht die vrijdag en het weekend wordt verwacht in Portugal zal met een zuidelijke stroming richting het noorden trekken. Tijdens die tocht zal de lucht iets afkoelen, maar nog steeds bijzonder warm blijven. De meeste weermodellen laten die warme bel op onze contreien afkomen waardoor het ook hier weer extreem warm kan worden.

47 graden in Portugal

Terwijl hier in de loop van de week de temperatuur op steeds meer plaatsen ruim boven de 30 graden gaat uitkomen, neemt de hitte in het zuiden van Spanje en Portugal bizarre vormen aan. Het Amerikaanse GFS model en het Europese model gaan vanaf vrijdag voor temperaturen die ruim boven de 45 graden kunnen uitkomen. Vooral de regio Alentejo krijgt met verschroeiende hitte te maken. De Portugese meteo houdt daar rekening met temperaturen rond 47 graden. De kans is aanzienlijk dat het Portugese hitterecord vrijdag of zaterdag sneuvelt. Het record stamt uit 2003. Op 1 augustus 2003 werd het 47,4 graden in Amareleja.

De extreem hete lucht die vrijdag en het weekend wordt verwacht in Portugal zal met een zuidelijke stroming richting het noorden trekken. Tijdens die tocht zal de lucht iets afkoelen, maar nog steeds bijzonder warm blijven.

De meeste weermodellen laten die warme bel op onze contreien afkomen waardoor het ook hier weer extreem warm kan worden.

Mocht de warmste lucht daadwerkelijk over ons land trekken dan moeten we weer denken aan de afgelopen week toen het donderdag en vrijdag rond 38 graden werd.

Of de soep daadwerkelijk zo heet gegeten gaat worden is nog even de vraag, want er is ook een gerede kans dat de bel met warmste lucht Duitsland intrekt. In dat geval moeten wij het doen met temperaturen tussen 27 en 32 graden.

Het kan nog erger

Er is trouwens nog wel erger. In Death Valley in Californië is in juli het wereldrecord voor hoogst gemeten gemiddelde temperatuur verbroken. In het woestijndal was het gemiddeld 42,3 graden, bijna een halve graad hoger dan het vorige record van juli vorig jaar.

Het gaat om de gemiddelde temperatuur van dag en nacht. Overdag liep de temperatuur meerdere dagen op tot 52,7 graden. De hoogste temperatuur die ooit in Europa officieel is gemeten was 48,0 graden. De thermometer in Athene gaf die waarde op 10 juli 1977 aan.

De recordtemperaturen zijn gemeten in Furnace Creek, waar ook het Badwater Basin in ligt. Dat is met 86 meter onder zeeniveau het laagste punt van Noord-Amerika. Op die plek is ook de hoogste temperatuur ooit gemeten. Op 10 juli 1913 was het daar 56,7 graden.

Vanwege de extreme hitte in Death Valley krijgen toeristen het advies om minstens 4 liter water per dag te drinken, extra water in de auto mee te nemen en alert te zijn op duizeligheid, misselijkheid en andere symptomen van een mogelijk dodelijke zonnesteek.

Ook wordt bezoekers op het hart gedrukt om zich grondig voor te bereiden op de reis en binnen 10 tot 15 minuten terug te keren naar hun door airconditioning gekoelde auto’s.

In Death Valley in Californië is in juli het wereldrecord voor hoogst gemeten gemiddelde temperatuur verbroken. In het woestijndal was het gemiddeld 42,3 graden, bijna een halve graad hoger dan het vorige record van juli vorig jaar. Het gaat om de gemiddelde temperatuur van dag en nacht.

Gesponsorde artikelen