Je bent gewaarschuwd: daarom draag je beter geen speciale lenzen met Halloween

Je bent gewaarschuwd: daarom draag je beter geen speciale lenzen met Halloween

Om je Halloweenkostuum zo realistisch mogelijk te krijgen, steken ook heel wat mensen gekleurde contactlenzen in. Volledig witte of vuurrode exemplaren, lenzen met kattenogen of andere speciale motiefjes … Ze zijn er in alle soorten en maten. Maar denk toch maar eerst eens goed na voor je ze aanschaft, want ze zijn gevaarlijker dan je denkt.

Als je van plan was speciale lenzen te dragen voor Halloween, lees dan toch maar even verder. Want door de lenzen kan je serieuze infecties oplopen of erger nog … je kan volledig blind worden. Dat zegt ook de Britse oogchirurg Badrul Hussain. “Elk jaar behandelen we patiënten die ernstige oogziektes hebben opgelopen door het dragen van speciale kleurlenzen. Het valt op dat er meer zijn in de Halloweenperiode. Sommige schade is blijvend en speelt hen parten voor de rest van hun leven.”

Niet mals, dus. Hij voegt er verder nog aan toe dat sommige mensen zelfs permanent blind kunnen worden als ze hun ogen niet goed verzorgen. “Veel mensen kennen de risico’s niet en weten niet hoe ze met lenzen moeten omgaan. Als je niet weet hoe je ze moet insteken en weer uithalen, dan riskeer je het delicate hoornvlies te beschadigen. Dat maakt het oog nog meer kwetsbaar voor extreme infecties.”

Niet in kraantjeswater, maar in lenzenvloeistof

Het risico is het grootst als je lenzen deelt met vrienden, ze jaar na jaar opnieuw draagt, ze na de houdbaarheidsdatum openmaakt of als je ze in kraantjeswater bewaart in plaats van in lenzenvloeistof. Maar ook als je ze gewoon nieuw uit het doosje haalt, loop je een hoge kans op ontstekingen als ze niet van het juiste merk zijn.

Als je toch speciale lenzen wil dragen, zorg er dan voor dat je ze bij een gediplomeerde opticien aanschaft en niet gewoon online of in een carnavalwinkel. Een gewaarschuwd iemand is er twee waard!

Gesponsorde artikelen