Jeff Bezos is niet langer de tweede rijkste man op aarde, dit is wie zijn plaats heeft ingenomen

Jeff Bezos is één plaats gezakt op de miljardairslijst. De Indiase industriemagnaat Gautam Adani staat nu op de tweede plaats, na een razendsnelle opmars in de afgelopen maanden.

Net als in een bergetappe van een wielerwedstrijd, steekt Gautam Adani één voor één de gevestigde waarden op de miljardairslijst van Bloomberg voorbij. Adani verdiende zijn fortuin met de Adani Group, een conglomeraat met een resem aan bedrijven in zijn portefeuille, gaande van steenkool tot communicatie.

Eind augustus nam hij de derde plaats over van Bernard Arnault, de stichter en CEO van LVMH. Deze zaterdag klom Adani nog een trede hoger en nam hij de tweede plaats in van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. De twee zakenlieden staan nek aan nek, met 147 miljard dollar op hun naam, maar in de fotofinish ligt Adani voor. Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX gaat nog steeds aan de leiding, met 264 miljard dollar.

Fed

Bezos’ fortuin is gebaseerd op Amazon-aandelen. Sinds de bekendmaking dinsdag van het Amerikaanse inflatiecijfer, dat hoger uitviel dan geraamd (8,3%), zijn de aandelen op Wall Street gedaald, vooral die in de technologiesector, uit vrees voor een sterke stijging van de rente. Het aandeel Amazon is bijna 10% gedaald ten opzichte van het slot van maandag.

Sinds het begin van het jaar is 45,5 miljard dollar verdampt uit het fortuin van Jeff Bezos. Een indrukwekkend verlies, maar slechts het op één na grootste in de top 20. Marc Zuckerberg, CEO van Meta, heeft meer dan 70 miljard dollar verloren sinds het begin van het jaar, en staat nu op de 20e plaats, met 54 miljard dollar.

Bubbel?

Adani’s fortuin is daarentegen alleen maar gegroeid. Sinds het begin van het jaar is het met 70,3 miljard dollar gestegen. Adani maakte zijn fortuin in steenkool, voordat hij een hele reeks bedrijven oprichtte.

Maar deze razendsnelle opkomst laat enige twijfel bestaan. Volgens waarnemers is het expansionistische bedrijfsmodel van Adani gebaseerd op het agressief aangaan van schulden, wat heeft geleid tot een te hoge schuldenlast. De aandelen van de groep, die een deel van het fortuin van de magnaat uitmaken, zouden ook sterk overgewaardeerd zijn.

(kg)

Meer
Lees meer...