Amazon-baas Jeff Bezos maakt zijn fel bekende ruimte-ambities hard door de maanlander ‘Blue Moon’ van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin te onthullen voor het grote publiek. Daarmee hoopt Bezos in 2024 op de maan te landen. Het ’toeval’ wil dat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence pas aangekondigd heeft dat de VS in 2024 weer naar de maan wil. Dit kondigt een nieuwe ‘Space Race’ aan tussen SpaceX van Elon Musk en Blue Origin van Bezos.
Amazon-topman Jeff Bezos toonde zijn proefmodel van de maanlander ‘Blue Moon’ in het Washington Convention Center in de Amerikaanse hoofdstad, het administratief hart van de VS. “Dit is een ongelooflijk voertuig, en hij gaat naar de maan”, zei de rijkste persoon op aarde.
De ‘Blue Moon’ is ontworpen om astronauten, voertuigen en andere grote voorwerpen naar de maan te vervoeren. De maanlander beschikt over een laadvermogen van 6,5 ton.
(Acht jaar heeft het geduurd, maar eindelijk kunnen Amerikanen weer een astronaut in de ruimte zetten.)
Bezos versus Musk
De voorstelling begon met beelden van de Apollo 11, waarmee Neil Armstrong, Edwin “Buzz” Aldrin en Michael Collins als eerste mensen op de maan landden in 1969. En dat toonde Bezos niet enkel voor sentimentele of patriottische redenen.
De Amazon-baas doet deze aankondiging absoluut niet in het luchtledige. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft meer dan een maand geleden nog aangekondigd dat de VS in 2024 opnieuw op de maan wil landen.
“We kunnen helpen dat moment te halen, maar alleen omdat we hier al drie jaar geleden mee zijn begonnen”, zei Bezos daarover. Daarmee doet de Amazon-oprichter duidelijk een gooi naar het project van die maanlanding.
Ook SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk, doet het de jongste jaren enorm goed. Wellicht komt het uiteindelijk tot een goeie, ouwe Amerikaanse ratrace tussen de drie spelers. SpaceX hielp Israël begin dit jaar trouwens nog met het lanceren van een onbemande sonde naar de maan.
(Elon Musk en Jeff Bezos kibbelden eerder al over wiens raketten de beste zijn.)
Today, our founder shared our vision to go to space to benefit Earth. We must return to the Moon—this time to stay. We’re ready to support @NASA in getting there by 2024 with #bluemoon. pic.twitter.com/UqQyMa9Zcn
— Blue Origin (@blueorigin) 9 mei 2019
NASA wil, maar kan wellicht niet
Zo’n grootscheepse ruimtereis kost tientallen miljarden dollars en op de ruimtevaartorganisatie van de Amerikaanse overheid, NASA, is er de afgelopen decennia net duchtig bespaard. “Challenge accepted“, schreef NASA-topman Jim Bridenstine nochtans op Twitter na de aankondiging van Pence, wat verraadt dat ze bij de federale instelling niet van plan zijn om alles over te laten aan private bedrijven. Eerder vroeg Amerikaans president Trump al een budget aan van 21 miljard dollar, of 18,7 miljard euro, voor dit project voor NASA. Toch heeft NASA nog steeds geen plan aangekondigd om de ruimte-ambities van Pence in te willigen.
De tweet van NASA-topman Jim Bridenstine:
BIG NEWS: President Trump and @VP Pence have directed @NASA to return astronauts to the Moon in the next 5 years.
— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) 26 maart 2019
Challenge accepted. Now let’s get to work.https://t.co/MjcDSG6NLc pic.twitter.com/QqYofbKzOe
Jaarlijks 1 miljard dollar
Blue Origin is, net als SpaceX, een privaat ruimtebedrijf en is in handen van Bezos, wiens vermogen geschat wordt op 137 miljard dollar of zo’n 122 miljard euro. Hij financiert Blue Origin door elk jaar 1 miljard dollar of zo’n 890 miljard euro aan Amazon-aandelen te verkopen.
Bezos ziet het naar eigen zeggen als een belangrijke missie om een menselijke beschaving in de ruimte op te bouwen: “Een van de belangrijkste dingen die we weten over de maan is dat er water is. Het is een soort van ijs. Dat zit in de kraters, die permanent geen licht krijgen van de zon, op de polen van de maan. En water is een ongelooflijk waardevolle grondstof.”
(Dit ruik je volgens een astronaut wanneer je in de ruimte bent.)
Motor op waterstof
Bezos zei ook dat hij een nieuwe motor heeft laten ontwikkelen voor de ‘Blue Moon’, de BE-7. De eerste tests gaan deze zomer door. De BE-7 draait volledig op vloeibare waterstof.
“We gebruiken vloeibare waterstof omdat we die voertuigen dan kunnen laten bijtanken op de oppervlakte van de maan. Wat ik vandaag uitdraag is hoe dan ook een visie voor meerdere generaties. Dit zal niet klaargespeeld worden door één generatie. We moeten de toekomstige generaties inspireren”, zei Bezos.
BLUE MOON pic.twitter.com/Sw8nWjm9p4
— Loren Grush (@lorengrush) 9 mei 2019