Jeffree Star, MrBeast en FaZe Clan krijgen hoge coronapremies bedoeld voor kleine zelfstandigen

Net zoals in ons land deelt de overheid in de Verenigde Staten premies uit aan zelfstandigen die door de coronapandemie verlies lijden. Deze hebben vooral als doel om kleine zelfstandigen te helpen en een faillissement te voorkomen, maar nu blijkt dat ook enkele grote bedrijven zo’n premie ontvingen.

Miljoenenbedrijven Jeffree Star Cosmetics, MrBeast YouTube LLC en FaZe Clan Inc hebben grote coronapremies gekregen van de overheid van de Verenigde Staten. Het gaat om bedrijven die gebouwd zijn rond YouTubers, die tijdens de pandemie eigenlijk verder geld konden verdienen online.

Overheidspremies

Net zoals in ons land heeft de overheid in de Verenigde Staten premies uitgedeeld door de coronapandemie. Het gaat daarbij om een lening tot 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro), die terugbetaald moeten worden met amper 1 procent intrest en in sommige gevallen ook kwijtgescholden kan worden. De premies werden in het leven geroepen om kleine zelfstandigen te steunen, maar kwamen dus toch in de handen van grote bedrijven terecht.

Specifiek kregen Jeffree Star Cosmetics, MrBeast YouTube LLC en FaZe Clan Inc deze lente zo’n Paycheck Protection Program (PPP) lening. Maar daar zijn veel kleine zelfstandigen nu niet over te spreken. Veel kleinere bedrijven kwamen echt in de problemen door de coronapandemie en kregen geen of een veel lagere lening van de overheid.

Jeffree Star, MrBeast en Faze Clan

Recent kwam Jeffree Star veel onder de aandacht door drama op YouTube, maar de make-upartiest is wel degelijk een succesvolle zakenman. Zo is hij de eigenaar van zijn eigen cosmeticabedrijf Jeffree Star Cosmetics. De waarde van dat bedrijf wordt geschat op 100 miljoen dollar (84 miljoen euro). Op 3 mei, voor de video van Tati Westbrook uitkwam en voor de mogelijke financiële gevolgen daarvan, werd de lening voor Jeffree Star Cosmetics al goedgekeurd. Het is niet duidelijk om welk bedrag het gaat.

De tweede grote naam die een lening ontving is MrBeast. De YouTuber, die regelmatig gigantische geldprijzen weggeeft in z’n video’s, vroeg ook een lening aan. Deze werd goedgekeurd en de YouTuber ontving in april een bedrag van maar liefst 377.000 dollar (317.000 euro). Volgens vertegenwoordigers van MrBeast verloor de YouTuber, die meer dan 40 werknemers heeft, heel wat branddeals en waren er daarnaast ook gevolgen voor de werknemers.

Tot slot is er ook Faze Clan Inc, een bedrijf opgericht door YouTubers Housecat (nu Timid), ClipZ en Resistance waarvan de waarde geschat wordt op 240 miljoen dollar (202 miljoen euro). Het bedrijf is gespecialiseerd in eSports en verkoopt daarnaast ook lifestyle-producten. Faze Clan Inc kreeg uiteindelijk een lening te pakken van maar liefst 1,1 miljoen dollar (930.000 euro). Volgens vertegenwoordigers van het bedrijf werd de lening gebruikt om alle werknemers 100 procent hun volledige loon te kunnen blijven uitbetalen.

Kleine ondernemingen

De gigantische leningen die deze bedrijven ontvingen zijn een doorn in het oog voor kleine ondernemingen bij wie de lening geweigerd werd. Volgens economen aan de University of Chicago en MIT kreeg in gebieden die het zwaarst getroffen zijn door het virus amper 15 procent van de ondernemingen die een aanvraag deed ook daadwerkelijk een PPP-lening. In minder zwaar getroffen gebieden lag dat percentage op 30 procent.

Dat het dan ook nog eens de miljoenenbedrijven zijn, die tijdens de lockdown nog steeds inkomsten genereerden, valt velen zwaar. Daarnaast zijn er ook heel wat kleinere ondernemingen die uiteindelijk een kleiner bedrag ontvingen dat wat aanvankelijk goedgekeurd was.

Meer
Lees meer...