Joepie: Vlaams(er) Nederlands ‘mag’ nu echt

Meer Vlaams in ons Nederlands is nu officieel niet meer erg: 60 procent van de leerkrachten en taalexperts keuren het goed. Tof! Joepie! Eindelijk ‘mag’ wat we allemaal al jaren doen, of beter: zeggen. Dank u voor de goedkeuring… 

58 procent van 3.226 Vlamingen waarbij taal een rol speelt in het beroepsleven heeft geen problemen met het gebruik van woorden als ‘solden’, ‘autostrade’ of het gebruik van gallicismen als ‘zich verwachten aan’ (ipv ‘verwachten’) of ‘beroep doen op’ (ipv ‘een beroep doen op’).

Dat blijkt uit een onderzoek waarbij de groep 50 zinnen voorgeschoteld kreeg: 40 zinnen met Vlaamse woorden en uitdrukkingen, 10 met typisch Noord-Nederlandse termen. 

“Verrassend”, zegt Johan Deschryver, docent Nederlands aan de KU Leuven. “Hoog tijd”, zeggen wij. Want taal is niet zoals het verkeer, waarbij de regels bedoeld zijn om iedereen veilig te houden. Taal is voornamelijk afspraak en taal leeft, dus moeten de afspraken (al eens) bijgesteld worden. 

Een conclusie die Deschryver zelf ook trekt: ‘Als de beroepstaalgebruikers de regels aan hun laars lappen, is het tijdverlies ze nog aan te leren op school.’ 

Voldoende voor levendige en bij tijden verhitte discussies. 

Want natuurlijk is niet iedereen het ermee eens: 

Niet helemaal onjuist natuurlijk: we kunnen niet zomaar allemaal schrijven waar we zin in hebben. Daar zijn regels voor. Alleen: dat zijn niet de regels die ter discussie staan. ‘Vlaamser’ Nederlands gebruiken gaat niet over spelling of werkwoordvervoegingen, maar over uitdrukkingen of woorden die hier ingeburgerd zijn.

Als we het erover eens zijn dat taal leeft, en zich dus aanpast, dan moeten we aanvaarden dat uitdrukkingen veranderen. En ja, de door puristen verfoeide ‘gallicismen’ (en anglicismen, en germanismen, en..) horen er ook bij. 

Typisch Vlaams zijn ze misschien niet… of misschien hangt dat vooral af van de defintie van ’typisch’ en ‘Vlaams’. Taalregels zijn uiteindelijk afspraken, en als iedereen iets op een bepaalde manier gebruikt, kunnen we dan niet afspreken dat het juist is? Zoniet, kan je niet blijven argumenteren dat taal ‘leeft’. 

Anderen waren net voorstander, om verschillende redenen: 

En toen was het tijd voor nuance: 

En ‘slimme’ opmerkingen: 

Al kan dit ook gewoon nieuwe problemen opleveren…

Gelukkig is er ook plaats voor humor… véél humor

Gedurfd!

Het is een idee…

Goede vraag… 

Snodaard! 

Tip van de dag

Wie de test graag zelf doet, kan hier terecht. Tip: 

Meer
Lees meer...