Jonathan Meijer, aka ‘The Man with 1000 Kids’, klaagt Netflix aan over documentaire

Jonathan Meijer, de man die de hoofdrol speelde in de Netflixdocumentaire The Man with 1000 Kids, heeft de streamingdienst aangeklaagd. Hij wil dat Netflix de documentaire offline haalt omdat er leugens in de documentaire zitten. Zo beweert hij dat het aantal biologische kinderen dat hij heeft niet meer dan 550 is.

Eerder deze week was Jonathan Meijer te gast in de talkshow Eva op de Nederlandse zender NPO 1. Daar vertelde hij dat hij Netflix gaat aanklagen. Hij wil dat de streamingdienst de documentaire offline haalt omdat er volgens hen onwaarheden en speculaties in vervat zitten.

The Man with 1000 Kids

Jonathan Jacob Meijer begon in 2007 met het doneren van sperma en al snel was hij de biologische vader van meer dan 100 kinderen in Nederland. De Nederlandse wet stelt dat je maar maximum 25 donorkinderen mag hebben, waardoor Meijer geband werd van spermabanken in Nederland. Maar met behulp van schuilnamen en donaties in het buitenland kon hij toch nog meer kinderen op de wereld zetten. Daardoor zou het totale aantal kunnen oplopen tot meer dan 1.000.

In de documentaire The Man with 1000 Kids kwamen verschillende ouders van kinderen van Jonathan Jacob Meijer aan het woord. Zij kozen door zijn volle blonde krullenbol bewust voor Meijer als donor, maar beseften later dat hun kinderen hierdoor honderden halfbroers en -zussen hebben, die verspreid zijn over de hele wereld. De kans dat deze kinderen elkaar ontmoeten is reëel waardoor er dus problemen kunnen ontstaan rond incest.

Rechtszaak

En nu zal de Nederlander dus een rechtszaak starten tegen Netflix om de documentaire offline te halen. In de talkshow Eva vertelde hij dat de documentaire niet alleen hem, maar ook de kinderen en hun ouders schade toebrengt. Daarnaast zou de documentaire gebaseerd zijn op foute nummers en is er onvoldoende onderzoek gedaan. Hij ontkent ook dat hij 3.000 biologische kinderen zou hebben en beweert dat het gaat om 550 kinderen. In de talkshow vertelde Meijer ook dat hij in 2019 stopte met het doneren van sperma. Hij maakt daarbij wel nog uitzonderingen voor ouders die een tweede of derde kind van dezelfde vader willen.

Presentatrice Eva Jinek nam contact op met advocaten om te horen of Meijer kans maakt om de rechtszaak te winnen. Zij vertelden haar dat Meijer “volstrekt kansloos” is. Daarvoor geven ze drie argumenten. In de eerste plaats dient er “een groot maatschappelijk belang, namelijk dat toekomstige wensouders in ieder geval op de hoogte zijn en dus niet de fout kunnen maken door weer een kind te krijgen met het sperma van Meijer”. Vervolgens heeft Netflix ook voldoende onderzoek gedaan en genoeg bronnen gesproken, waarvan er ook verschillende met naam en toenaam meewerkten aan de documentaire. En tot slot kreeg Meijer ook de kans om zijn kant van de feiten te geven in de documentaire, maar hij weigerde.

Bekijk het fragment uit de talkshow Eva hier:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Voor meer streamingnieuws kan je je inschrijven op onze wekelijkse streamingnieuwsbrief.

Meer
Lees meer...