Jordan Lukaku opnieuw veroordeeld voor te snel rijden zonder rijbewijs, maar wanneer wordt hij eens écht gestraft?

Jordan Lukaku opnieuw veroordeeld voor te snel rijden zonder rijbewijs, maar wanneer wordt hij eens écht gestraft?

Niemand kijkt er nog van op, maar Jordan Lukaku is opnieuw zijn rijbewijs kwijt. Voor 98 dagen deze keer waardoor zijn totaal op meer dan twee jaar rijverbod komt te staan … en duizenden euro’s boetes. Niet dat het hem iets kan schelen, want de jongste Lukaku blijft gewoon rijden, zonder rijbewijs en veel te snel.

Goed kunnen voetballen heeft zo zijn voordelen, want dan moet je van de wet niet zoveel aantrekken, zo lijkt Jordan Lukaku te redeneren. De broer van Romelu is ondertussen kind aan huis bij de Belgische politierechtbanken. Al is dat wel wat fout uitgedrukt want de Rode Duivel komt maar heel zelden af als hij opgeroepen wordt voor een zoveelste overtreding.

De laatste keer dat de voetballer wel afkwam was in juli 2015. Hij was toen op minder dan een half jaar tijd drie keer geflitst op de E40 van Brussel naar Oostende. Het voorlopig rijbewijs van de toen 19-jarige Jordan Lukaku was op dat moment vervallen.

“Wat kan zo’n boete hem schelen?”

De verdediging van de Rode Duivel was op zijn minst gezegd opmerkelijk. “Lukaku is niet de enige schuldige. Op zijn achttiende kreeg Jordan bij voetbalclub Anderlecht een snelle Mercedes, terwijl hij nog maar een voorlopig rijbewijs had. Onverantwoord”, was de uitleg van de advocaat, die er ook op wees dat een geldboete geen nut heeft. “Wat kan zo’n boete hem schelen? Hij verdient veel meer dan wij allemaal samen.”

Het leverde hem een rijverbod van één jaar op. “Volgende keer krijg je een effectieve gevangenisstraf”, voegde de rechter eraan toe. Vier dagen later werd Jordan Lukaku opnieuw geflitst, al was dat volgens hem een vriend van een vriend.

Dat jaar rijverbod legde hij trouwens naast zich neer want Lukaku diende zijn rijbewijs nooit in. Het leverde hem een jaar geleden nog eens 15 maanden rijverbod op. Maar wat kan het hem schelen want in maart van dit jaar werd hij nog maar eens geflitst in een zone 50, uiteraard zonder rijbewijs, want dat heeft hij al lang niet meer. Vandaag kreeg de jongste Lukaku zijn nieuwe straf: 3.120 euro boete, drie maanden rijverbod, zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen én medische en psychologische proeven ondergaan.

Wachten op een dode?

De vraag is waar de beloofde gevangenisstraf blijft voor Jordan Lukaku? Of waarom de verwende voetballer geen werkstraf krijgt in plaats van een geldboete die hij met de glimlach betaalt. Het probleem is dat een rechter nooit een veroordeelde kan verplichten tot een werkstraf. Die kan altijd kiezen om liever een boete te betalen.

En een gevangenisstraf opleggen voor een verkeersovertreding is ook helemaal niet eenvoudig. In principe kan de rechter wel beslissen om een gevangenisstraf tot een jaar op te leggen als je rijdt zonder rijbewijs, maar in de praktijk komt dit zelden voor. Enkel wie iemand doodrijdt in het verkeer moet echt vrezen voor een gevangenisstraf. Is het misschien daarop wachten bij Jordan Lukaku? Of tot hij zelf de weg op gaat van zijn goede vriend Junior Malanda

Gesponsorde artikelen