Left Right
scrollTop top

Jude Law over ‘Fantastic Beasts’: “De wereld is klaar voor Dumbledore als homo-icoon”


Jude Law over ‘Fantastic Beasts’: “De wereld is klaar voor Dumbledore als homo-icoon”

‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ is al even in de zalen en als er veel verrassingen in de film zitten, dan missen Potterheads toch één belangrijk element. Want hoewel we véél meer over Dumbledore te weten komen, blijft de relatie tussen hem en Grindelwald toch wat op de achtergrond. Gelukkig vindt Jude Law, die Dumbledore portretteert, dat de wereld klaar is voor Dumbledore die samen is met een man.

Een héél klein stukje: als je knipperde had je dat ene moment in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald gemist. Maar voor de fans is het duidelijk (en voor J.K. Rowling en de regisseurs ook): Albus Dumbledore is homo en hij was alleszins verliefd op Grindelwald. Erg veel is er niet van te merken in The Crimes of Grindelwald. Al heeft dat er natuurlijk wat mee te maken dat we op zoek moeten naar Grindelwald en niet zo veel tijd hebben voor het privéleven van Albus Dumbledore.

7 dingen die je moet weten over Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

“Deze film gaat niet over zijn homoseksualiteit”

Maar Jude Law, die gestalte geeft aan de jonge, dandyeske Albus Dumbledore, heeft wél één en ander te zeggen over het liefdesleven van zijn personage. The Crimes of Grindelwald eindigt namelijk op een cliffhanger die méér Dumbledore belooft en dus ook meer tijd om te exploreren hoe zijn persoonlijk leven in elkaar zit. Toch, zegt Law aan The New York Times, zal het niet de hele tijd over Dumbledore’s relaties gaan.

“Laten we het zo zeggen: deze film gaat niet over zijn homoseksualiteit, zijn seksualiteit definieert hem niet. Maar die relatie is zeker wel een definiërend element van wie hij is en hoe hij in elkaar zit. Ik denk ook niet dat hij iemand is die zijn hart of ziel aan veel mensen heeft gegeven”, vertelt Law. “De naschokken van hun relatie hebben hem door elkaar geschud en hij heeft zijn hart in ijs ingepakt, om eerlijk te zijn. Niemand heeft dat ijs al kunnen dooien.”

Kijk hier nog eens naar de trailer voor Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

“De wereld is klaar voor een homo-Dumbledore”

Mooie woorden van Law en dat geeft ook meteen een goed beeld van wat we de komende films mogen verwachten van Dumbledore. Ondanks ’t feit dat we dus geen al te intieme beelden zullen zien, is Law er zich wel van bewust dat Dumbledore intussen een icoon voor de holebi-gemeenschap is geworden. Is de wereld daar klaar voor, zeker als we in het achterhoofd houden dat de Harry Potter-reeks (ook) voor kinderen geschreven is? “Ja. En als dat niet zo is, zou de wereld het verdorie wel moeten zijn.”

Op de Londense première van Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, vertelde Rowling dat Jude Law nu “alles” weet over Dumbledore: zijn zwakke plekken, zijn verleden. “Ze vertelde me in een sessie van twee en een half uur alles. Over hoe zijn kindertijd hem gevormd heeft, over zijn relatie met Grindelwald. Hoe intens en passioneel die was. Over hoe die uit elkaar is gespat, al kan ik daar nog niets over zeggen”, zegt Law nog aan de New York Times.

Dit is wat J.K. Rowling al vertelde over Fantastic Beasts 3.

Die éne scène waar iedereen over praat: Dumbledore kijkt in de Mirror of Erised en ziet Grindelwald

Fantastic Beasts 3

Maar dat de acteur nog niet precies weet hoe het in de derde Fantastic Beasts-film allemaal loopt, mag wel blijken uit de rest van het interview. Dat Johnny Depp meespeelt in het derde deel, weet hij wel (en wij ook). Maar of er passie op het scherm te zien zal zijn? “Ik heb geen idee”, klinkt het serieus.

Zo lang wij Dumbledore occasioneel eens in zijn opvallend modegevoelige driedelige pak (serieus, dragen tovenaars geen gewaden of is Albus Dumbledore zelfs in Hogwarts excentriek?) mogen bekijken, is het ons gelijk. En die ene scène, die nemen ze ons niet af.

Zeg maar Dumbledamn.

Nog eens gaan kijken? Onze huistip: herbekijk zéker eerst Fantastic Beasts and Where to Find Them. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald zou anders nét iets te ingewikkeld kunnen zijn.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810