Wij spraken met JUNNY over zijn opkomende tour, nieuwe single ‘Optimist’ en toekomstplannen

Op dinsdag 28 maart staat de Koreaans-Canadese singer-songwriter JUNNY in La Madeleine in Brussel. Wij spraken hem enkele dagen voor hij z’n Europese tour aftrapt in Londen op zondag 12 maart.

De Koreaans-Canadese singer-songwriter JUNNY komt eind deze maand voor de eerste keer naar ons land. JUNNY bracht vorig jaar z’n eerste studioalbum ‘blanc’ uit, maar schreef daarvoor al verschillende hits voor K-popartiesten.

JUNNY

JUNNY is geboren in Zuid-Korea maar verhuisde toen hij vier was naar Vancouver in Canada. Daardoor groeide hij op met een combinatie van Koreaanse en Westerse muziek. Die combinatie is ook te merken in zijn muziek, die invloeden heeft uit R&B, jazz, hiphop en rockmuziek. Enkele jaren geleden verhuisde JUNNY terug naar Zuid-Korea om daar aan z’n muziekcarrière te werken. Hij maakte hij zo al nummers voor verschillende K-popsterren. In 2020 werkte hij zo mee aan Mmmh, het solodebuut van Kai van EXO. Een jaar later werkte hij samen met Baekhyun van EXO voor het nummer Privacy. Daarnaast schreef hij ook al verschillende nummers voor JAY B van GOT7, de verschillende units van NCT en solozangeres IU. 

Vorig jaar bracht hij dan zijn eerste soloalbum ‘blanc’ uit. In dat album is de veelzijdigheid van JUNNY duidelijk te merken. Voor ‘blanc’ werkte hij ook samen met Chung Ha, pH-1 en UNE. Het album werd de aanzet van de eerste tour van JUNNY. En die komt nu onze richting uit. Wij konden JUNNY spreken in de korte periode tussen zijn Amerikaanse en Europese tour, waarin hij even weer in Zuid-Korea was.

Eerste keer in België

Je vertrekt binnenkort op je Europese tour. Heb je er zin in?

JUNNY: Ja, ik vertrek eind deze week, want de tour begint dit weekend. Ik heb er heel veel zin in. We gaan naar veel verschillende steden en ik kijk ernaar uit om iedereen te ontmoeten.

De tour stopt in Brussel in België. Ben je ooit al in België geweest?

JUNNY: Nee, het wordt m’n eerste keer. Er zullen tijdens deze tour veel eerste keren zijn voor mij. Ik ben nog niet in veel Europese steden geweest en België is een van de plaatsen waar ik altijd al naartoe wilde gaan. Ik kijk ernaar uit om naar daar te gaan, het eten te proberen en de sfeer op te snuiven.

Canada vs. Zuid-Korea

Je groeide op in Canada, maar nu werk je vanuit Zuid-Korea. Hoe kwam je daar terecht?

JUNNY: Het begon als een random gedachte. Ik wilde gewoon muziek maken. Muziek was mijn prioriteit, ik dacht eigenlijk nergens anders aan. Op dat moment zat ik in Vancouver in Canada, maar ik wilde ergens anders naartoe om de volgende stap in mijn carrière te maken. En dan dacht ik misschien moet ik naar Korea gaan, want ik kende daar al wat mensen. En ik had het gevoel dat ze me daar met open armen zouden ontvangen als Engelstalige, want ze houden daar van mensen die Engels spreken. Dus ik dacht dat het een goede kans was om naar Korea te gaan.

Ik hield altijd al van Koreaanse muziek, ik groeide er ook mee op dus het voelde vertrouwd. Daarom besloot ik om hierheen te komen. Op dat moment had ik nooit kunnen dromen dat het hiertoe zou leiden. Maar ik hou ervan en het is geweldig. Ik heb veel geluk gehad dat alles tot op heden zo goed is gegaan.

Wat is het grootste verschil tussen de muziekscène in beide landen?

JUNNY: In Canada ligt de focus heel sterk op Westerse muziek, terwijl Korea uiteraard bekend staat voor K-pop. Maar tegelijk is er in Korea ook een mix van heel wat verschillende genres uit verschillende uithoeken van de wereld. K-pop is natuurlijk een geval apart. Het is een heel unieke muziekscène vergeleken bij wat je ziet in Vancouver.

‘blanc’

Je hebt recent je eerste studioalbum ‘blanc’ uitgebracht. Voelde het anders om muziek te schrijven voor jezelf dan voor andere artiesten?

JUNNY: Jazeker! Toen ik aan dit album aan het werken was, twijfelde ik enorm aan alles. “Is dit de juiste manier om dit te doen?”, “Is dit juist?”, “Hoe weet ik of dit goed of slecht is?”. Ik bleef overal maar over piekeren. Alle muzikale beslissingen moesten plots door mezelf gemaakt worden en zo gaat het niet als ik voor andere artiesten schrijf. Dan is het gewoon: “Vind je dit nummer goed? Ja of nee? Oké.” Maar plots moest ik zelf alle beslissingen maken en heb ik zelf alles in de hand. Het is een heel andere soort verantwoordelijkheid. Maar het was een geweldige ervaring. Ik heb er veel uit geleerd en ik ben heel trots op het eindresultaat.

Is er nog steeds een artiest waar je graag eens een nummer voor zou schrijven? En heb je al een idee hoe dat nummer zou klinken?

JUNNY: Ik heb al de kans gekregen om voor heel wat geweldige artiesten te schrijven, solozangeres, solozangeressen en boybands. Maar ik heb nog niet veel samengewerkt met vrouwelijke groepen. Dus dat zou ik zeker graag eens proberen, samen met een andere songwriter dan, die meer ervaring heeft met meidengroepen.

Mijn muziek is altijd geïnspireerd door R&B, dus als een meidengroep graag een R&B-nummer wil maken met invloeden uit pop, dan kunnen we zeker samenwerken. Ik wil altijd graag nieuwe dingen proberen, daar haal ik het meeste inspiratie uit.

‘Get Real’

Je maakt deel uit van de podcast ‘Get Real’. Hoe is het om dat te combineren met je muziek?

JUNNY: Ik hou van ‘Get Real’. Ik hou van de medewerkers en de cohosts. Ze voelen als familie nu. We hebben nu al twee seizoenen gemaakt samen. Dus we viben gewoon en praten over het leven. We hebben dezelfde gesprekken voor de camera als ernaast. Het is echt geweldig om de podcast te maken.

Voor mij is het ook een kans om even weg te zijn van muziek, om m’n gedachten te verzetten en even rust te nemen. Nadat ik bezig ben geweest met de podcast kan ik dan weer terugkeren naar de muziek en met een nieuwe adem creatief bezig zijn. De podcast is een goede manier om mijn geest op te frissen.

Optimist

Als je een nieuwe fan je muziek wil leren kennen, welke drie nummers zou je dan aanraden?

JUNNY: In de eerste plaats Not About You, de title track van mijn album. Het is een heel speciaal nummer voor mij. By My Side moet er ook zeker bij zijn. Het is een traag R&B-nummer dat toont wat ik vocaal kan doen. En dan als laatste zou ik het nummer zeggen dat ik binnenkort uitbreng. Het komt uit net wanneer m’n Europese tour van start gaat.

Het nummer heet Optimist en het is opnieuw een bijzonder nummer voor mij. Optimist heeft invloeden uit hiphop, R&B en house en ik denk dat veel van m’n Europese fans er fan van zullen zijn. Het nummer heeft een feature van de rapper Blase. Hij deed het voorprogramma tijdens m’n shows in Londen en Parijs vorig jaar. We spraken er altijd al over dat we samen muziek wilden maken en het is ons eindelijk gelukt. Het gaat over optimistisch zijn en dat is iets waar ik veel belang aan hecht. Het omschrijft me het beste en ik kijk ernaar uit om het aan jullie te laten horen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

JUNNY: Een nummer met de naam Optimist uitbrengen (lacht). Ik hoop vooral dat ik gezond kan blijven, zowel fysiek als mentaal, zodat ik voor m’n oude en nieuwe fans nieuwe muziek kan uitbrengen. Ik hoop ook dat ik kan blijven touren om m’n fans te zien en voor hen op te treden. Da’s mijn grootste doel voor de toekomst. Er komen heel wat, hopelijk leuke, dingen jullie richting uit. Ik ben in de eerste plaats een muzikant dus muziek zal altijd het belangrijkste zijn voor mij. Er is nieuwe muziek op komst en ik hoop dat jullie ernaar uitkijken.

JUNNY staat op dinsdag 28 maart in La Madeleine in Brussel. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Meer
Lees meer...