Kamala Harris en Donald Trump in fel debat: de opvallendste momenten

Afgelopen nacht stonden Kamala Harris en Donald Trump tegenover elkaar in een pittig debat. Het was hun eerste – en wellicht enige – confrontatie tijdens deze verkiezingscampagne. Harris, de Democratische kandidaat, ging meteen in de aanval, terwijl Trump zich fel verdedigde, vaak met discutabele uitspraken. Beide partijen claimden achteraf de overwinning, maar volgens de eerste peilingen heeft Harris een licht voordeel.

Het debat tussen Kamala Harris en Donald Trump werd georganiseerd door ABC en was in Europa te volgen via Disney+. Het evenement begon al met een opvallend moment: Harris stapte op Trump af voor een handdruk. Dit was de eerste keer in acht jaar dat een presidentieel debat met een handdruk begon, wat de toon voor de avond zette.

Kamala Harris trok al snel de aanval open. Ze richtte haar pijlen op Trumps bijeenkomsten, die volgens haar saai waren. Dit kon Trump niet onbetwist laten. “Mensen verlaten mijn bijeenkomsten niet, we hebben de grootste bijeenkomsten, de meest ongelooflijke bijeenkomsten in de geschiedenis van de politiek,” reageerde hij, in zijn kenmerkende stijl.

Trump en de onwaarheden

Tijdens het debat viel het op dat Trump vaak afweek van de aangeboden verkiezingsthema’s. Hij herhaalde meerdere complottheorieën, waaronder de bewering dat in sommige Democratische staten baby’s na de geboorte zouden worden geëxecuteerd. Ook claimde hij opnieuw de presidentsverkiezingen van 2020 te hebben gewonnen. Een andere bizarre uitspraak ging over immigranten die huisdieren zouden opeten.

De moderatoren van ABC grepen verschillende keren in om Trump op de feiten te wijzen. Dit leidde ertoe dat Trump na afloop op Truth Social stelde dat hij te maken had gehad met een debat van “drie tegen één”. Volgens CNN deed Trump tijdens het debat 33 onjuiste beweringen, terwijl Harris slechts één fout maakte.

Harris zoekt het politieke midden

Kamala Harris probeerde tijdens het debat haar imago van “te links” bij te stellen. Ze benadrukte onder andere dat zowel zij als haar running mate Tim Walz wapens bezitten, waarmee ze de boodschap meegaf dat ze niet van plan zijn deze te verbieden.

Ook over abortuswetgeving liet Harris zich genuanceerd uit. Ze toonde begrip voor religieuze groepen die tegen abortus zijn, maar voegde daaraan toe: “Je hoeft je geloof of diepgewortelde overtuigingen niet op te geven om het ermee eens te zijn dat de overheid – en Donald Trump al zeker – een vrouw niet mag vertellen wat ze met haar lichaam moet doen.”

Op het thema economie, waarin Trump traditioneel sterk staat, bleef Harris wat meer op de oppervlakte.

Wie won het debat?

Na afloop claimden beide kandidaten de overwinning, zoals te verwachten viel. Analisten geven echter een licht voordeel aan Kamala Harris. Zij had het meeste te winnen in dit debat, aangezien ze minder bekend is bij het grote publiek dan Trump. Volgens de eerste reacties is het Harris goed gelukt om zichzelf duidelijk te positioneren.

De kans dat er een tweede debat komt, lijkt klein. Harris heeft hier om gevraagd, maar Trump gaf al aan geen interesse te hebben. “Het is als een bokser die verloren heeft en een rematch wil”, reageerde hij.

Meer
Lees meer...