Donald Trump is president-elect, en Hillary Clinton heeft de dag na de verkiezingen in de VS al de handdoek in de ring gegooid, maar misschien kan ze alsnog president worden. Jill Stein, de kandidate voor de groene partij heeft al meer dan de helft van het bedrag verzameld dat nodig is om de stemmen in drie belangrijke staten te hertellen. Er zijn aanwijzingen dat daar iets niet klopt, want Clinton heeft officieel twee miljoen stemmen meer gekregen dan Trump.
Opmerkelijk is dat een fundraising de basis van de mogelijk hertelling vormt. Stein vroeg om donaties en haalde al 4,5 miljoen dollar binnen. De fundraising-pagina schat dat zo’n 6 tot 7 miljoen nodig zal zijn om de stemmen in drie staten te laten hertellen. Het gaat om Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, waar het verschil tussen Trump en Clinton erg klein was en er aanwijzingen van fraude zijn. Als dat zou kloppen, krijgt Clinton de kiesmannen in die staten en dat zou genoeg zijn om de 45ste president van de VS te worden.
Clinton populairder
Al twee miljoen stemmen heeft Clinton in totaal meer gehaald dan Trump. En toch is die laatste op dit moment president in wording. Het is wel eerder gebeurd dat de kandidaat met de zogenaamde ‘popular vote’ het niet haalt, maar het blijft erg zeldzaam. En zeker met zo’n aanzienlijk verschil. Het heeft te maken met het systeem van kiesmannen die je per staat kunt winnen. En sommige staten wegen heel zwaar door, vandaar dat Florida als één van de grootste ‘swing states’ zo belangrijk was voor Trump.
Als de aanvraag tot hertelling er komt moet die in Wisconsin vandaag worden ingediend. Daarna vervalt de deadline en is het te laat. Trump leidt er met amper 0,7 procent. Voor één staat is zo’n 2,5 miljoen dollar nodig, dus Stein heeft hiervoor al zeker genoeg geld klaar. Pennsylvania volgt dan op maandag, en daar heeft Trump een voorsprong van 1,2 procent. Voor Michigan is er nog tijd tot woensdag, en daar is het verschil met 0,3 procent het kleinst.
Onbetrouwbare computers
De staten in kwestie gebruikten computers die onbetrouwbaar zijn, en bijvoorbeeld in Californië verboden werden. Volgens experts zou het gemakkelijk zijn om ze te hacken en dus met de resultaten te knoeien. Er zijn opvallende verschillen tussen districten die elektronisch en districten die op papier hebben gestemd. Dat wekte argwaan en doet vermoeden dat fraude niet uit te sluiten valt. Er zijn ook kenners die denken dat je het verschil wel gewoon door afkomst en opleiding kunt verklaren.
Als de hertelling er komt, ondergaat Trump dus hetzelfde als de Brexit, en is er voor alle tegenstanders nog een achterpoortje waardoor dat doemscenario er misschien toch niet komt. We zullen het in principe snel weten.