Kanye West plast op Grammy Award uit ontevredenheid over de muziekindustrie

De Amerikaanse rapper Kanye West postte gisteren een tweet met video waarin hij op zijn eigen Grammy Award plast. Dit bericht komt er na een hele hoop andere posts over de werking van de muziekindustrie.

De artiest is ontevreden over hoe muzikanten in de industrie worden behandeld. De rechten en masters, de originele opnames, van muziek liggen vaak niet bij de artiesten zelf, maar bij grotere bedrijven. Zo heb je heel veel verschillende mogelijkheden, maar West sloot zich aan bij Sony en Universal.

“Ik beloof dat we vrij zullen zijn”

“Contracten in alle bedrijfstakken moeten nu worden vereenvoudigd”, zegt Kanye West op Twitter. “Ingewikkelde contracten zijn hoe bedrijven, muziekbedrijven en sport profiteren van talent. We zullen deze contracten blootleggen en transparant maken. Nu ondersteunen we nieuw talent, startups en passen we alle oude contracten aan.”

Hiermee begon West zijn Twitterexplosie. “In de streamingwereld is een master alles … Dat is het grootste deel van het inkomen … Tijdens COVID hebben artiesten hun masters nodig … Het is belangrijker dan ooit tevoren.” : “Ik heb een leger engelen nodig om me te behoeden terwijl ik dit zwaard uit de steen trek … Ik heb iedereen hun gebeden nodig … Ik beloof dat we vrij zullen zijn en onze masters zullen bezitten, maar we moeten deze keer trouw zijn aan God.”

“Als je een muziekdeal tekent, teken je je rechten weg. Zonder de masters kun je niets doen met je eigen muziek. Iemand anders bepaalt waar en wanneer het wordt afgespeeld. Artiesten zijn niets met de roem, touren en merchandise”, wist West te vertellen.

“Hedendaagse slavernij”

“We voelen ons op ons gemak met het feit dat we niet hebben wat we verdienen … ze geven ons de mogelijkheid om een beetje geld te verdienen door te touren, wat gouden kettingen en alcohol te kopen en nepnummers die ons ego voeden te maken … Maar onze masters zijn niet van ons”, gaat hij een paar uur later verder. “Ik ben de enige persoon die hierover kan spreken, want ik heb miljarden verdiend buiten muziek. Geen andere muzikant verdiende miljarden met muziek. Ik ga dit veranderen. En ik weet dat veel muzikanten niets mogen zeggen, maar ik kan niet het zwijgen worden opgelegd of geannuleerd, dus ik ga alles zeggen zoals altijd.”

“Ik vergeef iedereen uit de muziekindustrie die zich bezighoudt met de moderne slavernij. Wraak is van de Heer.” Kanye West wil nu zijn eigen rechten overkopen van de bedrijven, maar dit lijkt niet te lukken. Want hierna post West een screenshot van elke pagina van zijn contracten. En daarbij vraagt de rapper om hulp. “Hier zijn mijn tien Universal-contracten … Ik heb elke advocaat ter wereld nodig om deze te bekijken.”

Geblokkeerd

Om nog een keer zijn onvrede duidelijk te maken, postte de rapper het filmpje waarop hij een Grammy Award in het toilet legt en erop plast. “Geloof me … IK ZAL NIET STOPPEN”, zegt West. “ALLE MUZIKANTEN ZULLEN VRIJ ZIJN.”

Tijdens zijn uitlatingen postte West ook nog contactgegevens van een journalist van het tijdschrift Forbes op Twitter. Hij was kwaad op die persoon omdat het een “blanke overheerser” is. Maar die inhoud is persoonlijk en Twitter verwijderde de post dan ook onmiddellijk. Hiernaast moet de rapper nu ook 12 uur lang wachten tot hij weer toegang heeft tot zijn Twitter-account.

Meer
Lees meer...