Left Right
scrollTop top

Karen Damen geschrokken door kritiek op foto nieuwe single: “99 procent van de mensen vond de hetze overdreven”


Karen Damen geschrokken door kritiek op foto nieuwe single: “99 procent van de mensen vond de hetze overdreven”

Zangeres Karen Damen werkt momenteel hard aan haar eerste soloalbum. Enkele weken geleden verscheen haar eerste single, inclusief foto. Op de foto bij de single ‘Een Ander Spoor’ zien we Karen op een verlaten spoorweg staan. Iets wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Karen reageert nu zelf op de kritiek. 

Het was een symbolische foto. Karen Damen die op een verlaten spoorweg staat voor de hoes van haar single Een Ander Spoor, maar er kwam meteen kritiek op de foto. “U geeft ongewild een verkeerd signaal met deze foto! #rolmodel #spoorlopen”, tweette David De Scheemaecker ,veiligheidschef bij Securail. Gerrit Van Eetvelde, een treinbestuurder bij de NMBS, stond hem bij: “Karen, uw foto is heel verkeerd. Spoorlopen is verboden en zeer dom!”

Want inderdaad, spoorlopen is levensgevaarlijk. In 2016 vielen er nog zeven doden en één zwaargewonde door spoorlopen.

“Je leven is een omweg waard”

Karen reageerde zelf ook snel op de ophef en postte de foto nogmaals op Instagram maar nu met een nieuwe caption. Ze begon met de campagneslogan van Infrabel om spoorlopen tegen te gaan: “Je leven is een omweg waard.” De slogan speelt zo in op de mensen die over de sporen lopen omdat het de kortste weg naar hun bestemming is. .

Verder schreef Karen ook een verduidelijking bij de foto. “Even voor alle duidelijkheid: Deze foto is genomen op een verlaten spoor dat niet meer in gebruik is.” En waarschuwde ze haar volgers om haar gedrag niet te imiteren. “Spoorlopen is levensgevaarlijk en wettelijk verboden. Alsjeblief, wees verstandig. #loopnooitopdesporen.”

“Ik ben geschrokken van de commotie”

Nu was Karen Damen te gast bij De bende van Annemie op Radio 1. Daar reageerde ze op de ophef die ontstaan was rond de foto. “Ik ben daar absoluut van geschrokken. Dat is nu het laatste waar ik aan heb gedacht toen ik die foto liet maken op een verlaten spoor dat al heel lang niet meer in gebruik is. We hadden er ook toestemming voor gevraagd.”

“Ik las de reacties op Twitter en besefte toen pas dat het niet zo slim was. Ik heb er meteen bij gezet dat het een verlaten spoor was. En ik heb ook de slogan van Infrabel gebruikt: “Je leven is een omweg waard”. Wees verstandig, spoorlopen is dom. Op die manier heb ik het een beetje rechtgezet. Ik besef wel dat ik een voorbeeldfunctie heb.”

Ze vindt het ook raar dat er op haar foto zoveel kritiek is gekomen. “Er zijn ook platenhoezen waarvan ik denk: “Dat mag dan wel”. Guus Meeuwis stond ook met zijn groep op de sporen.”

“99% van de mensen vond de ophef overdreven”

Nu reageert Karen nuchter op de ophef. “99% van de reacties van de mensen was: dit is heel overdreven. Ik was fan van Madonna toen ik 13 was, zij droeg korte topjes, maar ik mocht zo niet buiten van mijn mama.”

Het herinnerde haar ook aan haar jaren bij K3. “Toen ik -tijdens de periode van K3- mijn tongpiercing liet steken, heb ik ook een mail gekregen van een vrouw uit Nederland. Kristel was toen zwanger, dat was voor tienermeisjes ook geen goed voorbeeld. Ouders moeten hun kinderen gewoon goed opvoeden en niet slaafs hun idolen laten volgen.”

Infrabel-campagne

In de nasleep van de hetze kreeg Karen ook de vraag of ze mee wilde werken aan een campagne van Infrabel. Om zo naar scholen te gaan en de gevaren van spoorlopen aan te kaarten. Maar daar bedankte ze voor. “Ik krijg dagelijks heel veel van die vragen. Als ik daar allemaal op moet ingaan, denk ik niet dat die plaat er ooit zal komen.”

Slechte reclame is ook reclame

Nu de storm is gaan liggen, kijkt Karen niet meer volledig negatief terug op de commotie. “Achteraf bekeken was het misschien ook wel een beetje reclame, iedereen weet nu dat ik een liedje heb.”

Dit is de foto waarover ophef ontstond:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539