Left Right
scrollTop top

Karen Damen laat je in nieuw programma meer dan ooit in haar privéleven kijken


Karen Damen laat je in nieuw programma meer dan ooit in haar privéleven kijken

Een jaar geleden begon Karen Damen aan een avontuur dat haar nieuwe televisiecarrière moest verbinden met haar eerste liefde: muziek. Ze wou solo gaan na K3 en een album uitbrengen, dus waarom daar niet meteen een programma over maken? Je gaat er de sfeer van andere programma’s met de ‘rosse van K3’ zeker in herkennen, maar toch gaat ze nu een stapje verder. Ze laat de kijker ook meer dan ooit in haar privéleven binnenkijken.

Het was op de sofa op de boot van Gert Verhulst dat Karen Damen haar plannen onthulde. Ze had de Lotto Arena geboekt om er haar plaat voor te stellen, maar verder had ze nog niks. Geen liedjes, geen producer, geen muziek, … alleen maar veel vragen waarop ze een antwoord moest vinden. Op dat vlak begint het programma wel een beetje verwarrend. Het is duidelijk dat Karen echt nog niet wist wat ze zou gaan doen, waardoor het risico op een flop er wel in zat. Dat is natuurlijk een recept voor goede televisie, en eigenlijk is Karen maakt een plaat in de eerste plaats nog steeds een televisieproject.

Intussen zijn haar eerste solostappen natuurlijk niet onbesproken gebleven. Een succes kan ze haar debuutsingle nog niet noemen, en ze kreeg vooral bakken kritiek omdat ze op de cover van die single over treinsporen loopt, wat geen goed voorbeeld is. Mogelijk komen die dingen later in het programma nog aan bod.

Ja, er wordt geweend

De zangeres wil graag een album dat ze zelf gemaakt heeft, maar toch klopt ze aan bij tal van bekende artiesten uit binnen- en buitenland om haar te helpen en eventueel een nummer voor haar te schrijven. Van Will Tura en Jef Neve tot Suzanne Vega en Armin Van Buuren. Natuurlijk kan je onmogelijk rond de bekende recepten van een programma met Karen Damen heen. Het duurt ongeveer vijf minuten voor je haar boezemvriend James Cooke in beeld ziet, nog een paar minuten later neemt Gert Verhulst het woord, en na zo’n twintig minuten zie je Karen voor de eerste keer wenen.

Over de huilbuien van Karen gaan we zwijgen, want je hebt liefhebbers en haters van het feit dat ze haar emoties nogal graag laat zien. Wat vooral opvalt is dat ze deze keer echt in haar privéleven laat kijken. Zowel haar echtgenoot Anthony als haar zoontje Sky krijgen een prominente rol in het programma. Uiteraard maken zij het hele proces van dichtbij mee. Ook de moeder van Karen komt aan het woord en vertelt zonder schroom over de kindertijd van haar dochter. Alles wordt uit de kast gehaald om Karen als persoon een hoofdrol te geven.

Wel veel van wat we al eens gezien hebben dus, en toch is Karen maakt een plaat een heel afwisselend programma. Karen trekt van hier naar ginder om dingen te leren die ze nodig heeft voor haar muziek. Zo leert ze bij Jef Neve piano spelen, en dankzij Ray Cokes – de sympathieke Engelsman uit Belgium’s Got Talent en Tournee Generale – mag ze backstage in de AB Suzanne Vega ontmoeten. Dat is het grote idool van Karen, en het mag duidelijk zijn dat ze met haar eigen muziek dezelfde kant uit wil. En zo komt het dat Karen als BV plots net als wij met een heel klein hartje naast iemand zit die voor haar een beroemdheid is.

K3 is nooit ver weg

Uiteraard zijn er tv-makers bezig geweest met de agenda van Karen, waardoor ze regelmatig interessante dingen kan doen. Zo trekt ze bijvoorbeeld ook naar Tomorrowland waar ze een beroemde DJ ontmoet. Het uiteindelijke album is vaak maar een figurant in het hele verhaal dat haar naar die ontknoping in de Lotto Arena brengt. Daarvoor zijn overigens nog altijd tickets beschikbaar. Op vrijdag 16 maart staat ze op het podium om dat album voor te stellen. Wellicht rekent de organisatie ook vooral op de uitzending van het programma om de zaal vol te krijgen.

Karen heeft dat soort zalen natuurlijk al vaak gevuld, toen ze nog met K3 optrad. Maar nu moet ze het alleen doen, en dat zonder dat we veel van haar muziek hebben gehoord. Wat opvalt is dat iedereen in de docureeks nu haar stem opmerkt, terwijl ze voordien slechts één van de drie was en de meisjes van K3 toch vooral als één stem overkwamen. Je gaat tijdens het programma nooit achterover vallen van het zangtalent van Karen, maar het siert haar wel dat ze zich niet schaamt om zich onzeker en kwetsbaar op te stellen.

Herinneringen aan K3 passeren overigens ook af en toe de revue. Je kan immers niet om een carrière van meer dan 17 jaar heen. Net zoals Josje en Kristel is Karen op zoek naar haar leven na K3. Dat leek zich vooral op televisie te gaan focussen, want ze had al snel werk gevonden bij SBS. Op muzikaal vlak zal het veel moeilijker worden om weer het succes te hebben dat ze ooit gekend heeft. En het is ook een beetje erop of eronder. Als dit album faalt, zal televisie ongetwijfeld haar vangnet moeten zijn.

Karen maakt een plaat is geen televisie die je echt moet gezien hebben. Maar dat maakt het misschien net de moeite om toch eens te kijken. Het is reality tv zoals we die ooit in overvloed op het scherm hebben gekregen. Maar ook eerlijke televisie, waarin Karen in haar leven laat kijken, en toont dat ook iemand met zoveel ervaring op het podium nog steeds bijzonder veel stress heeft als ze zich opnieuw moet bewijzen. Het album is naar eigen zeggen een droom die na 40 jaar uitkomt. Karen maakt een plaat is in aanloop naar haar optreden iedere woensdag te zien op VIER.

Karen maakt een plaat – vanaf woensdag 7 februari om 20u35 op VIER


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452