Karen Damen met twee songs in de Ultratop, maar wat wil dat eigenlijk zeggen?

Karen Damen met twee songs in de Ultratop, maar wat wil dat eigenlijk zeggen?

Karen Damen stond begin deze week met twee songs in de Vlaamse Ultratop. Niet alleen haar debuutsingle ‘Een Ander Spoor’ maar ook de tweede single van haar cd ‘Hoge Bomen’ schopten het tot in de Vlaamse Ultratop 50. ‘Karen maakt een plaat’ is echter niet het verhoopte succes en ook de show in de Lotto Arena is verre van uitverkocht. Hoe kan het dan dat de singles wel werken? Wel, eigenlijk zijn ze helemaal niet zo populair als die ranglijst doet uitschijnen …

Karen maakt een plaat, het VIER-programma waarbij Karen Damen wordt gevolgd tijdens het maken van haar eerste soloplaat, heeft niet meteen de kijkcijfers die VIER hoopte te bereiken. Met minder dan 200.000 kijkcijfers kon het de verwachtingen niet inlossen.

Ook Een Ander Spoor, de eerste single van de met veel trommels en bellen aangekondigde eerste soloplaat van Karen Damen, is geen onverdeeld succes. Op de radio hoor je het lied amper. Maar toch staat het al maar liefst 11 weken in de Vlaamse Ultratop 50, waarvan zelfs even op de vierde plaats. Twee weken geleden lanceerde Damen dan haar tweede single: Hoge Bomen. Maar ook die was niet meteen een voltreffer. Maar ook nu weer staat de plaat al een week in de Vlaamse Ultratop, en dat op de niet onaardige veertiende plaats. Iets waar Karen zichzelf trots voor op de borst sloeg in een Story op Instagram.

Hoe kan dat?

Allereerst is het handig om weten waar we het net over hebben. Het gaat hier niet over de gewone Ultratop, maar wel degelijk de Vlaamse Ultratop 50. Zoals de naam het zelf al zegt, gaat het hier enkel om Vlaamse Nederlandstalige nummers.

“Die ranglijst is gebaseerd op de verkopen, downloads en streams”, stelt Ultratop. Voorlopig kan je de twee singles enkel nog maar op iTunes kopen, maar als ze even goed verkopen als ze gestreamd worden dan voorspelt dat niet veel goeds. Een Ander Spoor doet het op Spotify nog degelijk met al meer dan 53.000 streams. Al is dat natuurlijk op meer dan twee maanden tijd, aangezien de single gereleased werd begin december. Hoge Bomen, dat twee weken geleden op ons werd losgelaten, doet het ronduit slecht, met momenteel nog minder dan 7.000 streams.

Airplay, de mate waarin nummers op de radio worden gedraaid, speelt dus niet mee, al zou ook dat Karen Damen niet veel verder helpen. Enkel Radio 2 en Nostalgie draaien de singles van de zangeres. Missen we dan iets of is er iets fout met de berekening van de Ultratop? Eigenlijk geen van de twee …

500 cd’s

Weinig verkoop, lage downloads en amper streams, maar toch in de Ultratop komen, en dat zelfs op niet onaardige plaatsen. Ja, dat kan dus blijkbaar. De tijd dat singles en cd’s over de toonbanken vlogen, ligt al lang achter ons. Door het illegale downloaden en gratis streamen, is de verkoop van muziek helemaal ingestort.

Je moet al lang geen honderdduizend platen meer verkopen om goud of platinum te halen. Respectievelijk 10.000 en 20.000 is nu al genoeg. En hetzelfde zie je ook bij hitlijsten. Met 500 verkochte cd’s sta je al in de top 5, weet HLN van een insider. In tragere tijden kan je zelfs met 600 exemplaren op 1 staan. Dat verklaart natuurlijk meteen het Ultratop-‘succes’ van Karen Damen. Met twee platen in de Ultratop staan, zegt zo plots al helemaal niet veel meer …

Gesponsorde artikelen