Het is al een tijdje stil rond de internationale meidengroep VCHA, die actief is onder het agentschap JYP Entertainment. En nu is duidelijk waarom. KG, een van de leden van de groep, heeft een rechtszaak aangespannen tegen het agentschap, dat zich volgens haar schuldig maakte aan mishandeling.
KG van de internationale meidengroep VCHA heeft een rechtszaak aangespannen tegen JYP Entertainment. De groep werd in 2023 gevormd in de wedstrijd A2K. Camila, Lexi, Kendall, Savanna, Kaylee en KG wonnen de wedstrijd en vormden sindsdien de meidengroep VCHA. Ze zouden gemanaged worden door de Amerikaanse tak van het Zuid-Koreaanse agentschap JYP Entertainment, waaronder ook onder andere de K-popgroepen TWICE, Stray Kids en ITZY actief zijn. Maar na enkele singles en een EP uit te brengen, is het al sinds maart 2024 muisstil rond de groep.
KG
En nu is de bom gebarsten. De 17-jarige KG, een van de zes leden van de groep, deelde een post op Instagram waarin ze uitlegt dat ze VCHA al in mei verlaten heeft. In de post maakte ze ook meteen duidelijk waarom ze die beslissing maakte.
“Ik heb een rechtszaak aangespannen omdat ik besloten heb om mijn contract bij JYP Entertainment te beëindigen en VCHA te verlaten, nadat ik het slachtoffer werd van misbruik en mishandeling door bepaalde leden van de staf. Ik merkte dat het geen goede omgeving was voor mijn mentale gezondheid en ik bied mijn verontschuldigingen aan bij jullie als mijn afscheid van de groep jullie zou teleurstellen. Het is een beslissing die ik al maakte in mei. Maar ik wacht nog steeds op het moment waarop mijn contract ontbonden wordt.”
Zelfmoordpoging
KG gaat verder in detail in haar statement en deelt dat de mishandeling diepgaande proporties aannam. “Ik weiger te werken en leven in omstandigheden die een lid van de groep ertoe dreven een zelfmoordpoging te ondernemen. En ik wil ook geen deel uitmaken van een omgeving die eetstoornissen aanmoedigt, waardoor leden aan zelfverminking deden.”
“Ik maak me zorgen over de meisjes die in VCHA blijven, mijn vriendinnen, van wie ik hou en om wie ik geef. Maar ik besefte dat als ik in JYP Entertainment bleef, ik niet de artiest kon worden die ik wilde zijn, aangezien ik ervan hou om zelf muziek te schrijven en te producen. Ik heb enorme schulden gemaakt bij het agentschap, terwijl ik maar weinig verdien voor het harde werk dat ik lever en de weinige vrije tijd die ik krijg.”
Tot slot bedankte ze het agentschap toch nog voor de kansen die ze kreeg. “Ik beschuldig niemand voor de behandeling die ik kreeg, maar ik heb het gevoel dat dit een probleem is dat diepgeworteld zit in de K-popindustrie. Ik hoop dat mijn vertrek ervoor kan zorgen dat het K-popsysteem aangepast wordt en dat de artiesten en trainees beter beschermd worden.”
Schulden
Later raakten ook de details uit de 77-pagina’s tellende aanklacht van KG bekend. Daarin worden verschillende zaken aangehaald. De eerste deel gaat over fysieke en emotionele mishandeling. KG haalt hierbij aan dat ze blessures opliep en niet de tijd kreeg om te rusten. Ze haalt een voorbeeld aan waarbij een van de leden een bepaalde dansbeweging honderden keren moest blijven herhalen. Ze had pijn en mocht niet drinken. Uiteindelijk liep ze hierbij een blessure op waarmee ze moest blijven trainen en optreden. Uiteindelijk werd ze toch overgebracht naar het ziekenhuis waar een gescheurde pees werd vastgesteld. Ze kreeg een spuitje en moest meteen opnieuw dansen.
Dit is volgens KG maar een van de vele voorbeelden waarbij de leden van VCHA moesten blijven trainen ondanks blessures. De meisjes moesten lange dagen werken, waarbij KG vertelt dat ze soms tot middernacht moest werken, om de volgende dag om 7 uur op de schoolbanken te zitten. De uren die ze na 18:30 uur werkte, werden niet vergoed.
Het volgende deel van de aanklacht gaat over onbetaald werk. De zes leden van de groep werkten meer dan 12 uur per dag en kregen daarvoor 500 dollar per week. Dat ligt ver onder het minimumloon van Californië. Daarnaast kocht JYP Entertainment een villa van 2,5 miljoen dollar voor de meisjes. Die villa moesten ze terugbetalen, waardoor ze allemaal meer dan een half miljoen dollar schulden hadden bij het agentschap. En die schulden moesten ze met hun kleine loontje terugbetalen. Het huis waarin ze woonden, stond vol verborgen camera’s die de meisjes dag en nacht controleerden. Zo had het agentschap controle over wat ze deden, wat ze aten en waarover ze spraken.
Zelfmoordpoging
Het volgende onderdeel gaat over de mentale gezondheid van de leden. Hierbij haalt KG aan dat de meisjes strikte diëten moesten volgen. Die zorgden ervoor dat een lid een ernstige eetstoornis opliep, waardoor ze uiteindelijk een zelfmoordpoging ondernam. Ze slikte 42 slaappillen en werd door KG aangetroffen terwijl ze in de ochtend aan het braken was.
KG en de andere leden van de groep trokken eerder al aan de alarmbel en deelden hun bezorgdheid over dit lid. En spraken de staf hierover aan. Maar zij kregen te horen dat “eetstoornissen normaal zijn”. Na de zelfmoordpoging moesten de meisjes liegen tegen de kinderbeschermingsmedewerker van JYP Erik Winston. Hij vertelde later dat hij dacht dat het lid een voedselvergiftiging had.
Als je met vragen zit over zelfdoding of nood hebt aan een gesprek, kan je terecht op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.