Left Right
scrollTop top

Kim Jong-un voert nieuwe zuivering door in de top van Noord-Korea


Kim Jong-un voert nieuwe zuivering door in de top van Noord-Korea

De Noord-Koreaans leider Kim Jong-un heeft zijn rechterhand, generaal Hwang Pyong-so, naar een strafkamp gestuurd en heeft de topfunctionaris, die verantwoordelijk was voor de bouw van de nucleaire installaties, laten ombrengen omdat hij militaire geheimen zou hebben gelekt. Er is sprake van een echte zuivering aan de top.

Het werd altijd als onmogelijk gezien, maar misschien waren de Amerikanen er toch even in geslaagd om een Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleder als spion te ronselen. Het was in ieder geval van korte duur, want de paranoïde dictator Kim Jong-un heeft een nieuwe radicale zuivering onder zijn naasten doorgevoerd. Dat meldt de Japanse krant Asahi Shimbun op basis van het verhaal van een Noord-Koreaanse vluchteling, die beweert dat de baas van het ’Bureau 131’ verdwenen is. Dat is de elite-eenheid die instaat voor de constructie van het kernwapentestgebied Punggye-ri. Dat werd eerder al gebruikt voor atoomproeven.

Kim Jong-un had zich eerder al kwaadgemaakt omdat de unit de zesde nucleaire test een half jaar later dan gepland uitvoerde. Na de lancering riep Pyongyang zichzelf tot volwaardige kernmacht uit. Kim Jong-un was ook razend omdat de berg waaronder alle proeven de voorbije jaren werden gehouden, ingestort was. Volgens experts heerst er in de regio ook een groot nucleair gevaar en zijn al zo’n tweehonderd mensen aan mysterieuze aandoeningen gestorven.

Rechterhand weg

Onlangs is ook topgeneraal Hwang Pyong-so verdwenen. Hij werd gezien als tweede man van Noord-Korea. Volgens sommige Zuid-Koreaanse bronnen is hij ook geëxecuteerd. Andere bronnen stellen dan weer dat hij naar een werkkamp gestuurd is. Zijn misdaad: corruptie en ‘heulen met de vijand’.

Kim Jong-un is doodnerveus

Veel Westerse opiniemakers stellen dat Kim Jong-un met de dag meer paranoïde wordt en dat hij schrik heeft dat er spionnen in zijn kring van vertrouwelingen zitten. Enkele jaren geleden liet hij al zijn oom en belangrijkste adviseur Jang Song-thaek ombrengen omdat hij in samenwerking met China een staatsgreep zou voorbereiden om zijn halfbroer Kim Jong-nam op de troon te zetten.

Volgens verschillende bronnen zou Jang met een raket zijn beschoten. Anderen stellen dat hij door wilde honden is verscheurd. Kim Jong-nam werd vorig jaar dan weer omgebracht met het dodelijke gifgas VX op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië.

Ook meldde Washington gisteren “zeker te weten” dat Noord-Korea achter de grootschalige hack met gijzelsoftware zat, waardoor de computersystemen van onder andere ziekenhuizen, banken en ook particulieren in 150 landen werden vergrendeld.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658