“King of toxic masculinity” Andrew Tate verbannen van Facebook en Instagram

Andrew Tate, die de laatste tijd fel in opspraak komt door zijn misogyne uitspraken, is officieel geband door Facebook en Instagram. De laatste weken deden heel wat video’s de ronde waarin Tate zijn mening deelt over vrouwen, relaties en mentale problemen. Tate kreeg daardoor heel wat fans, maar ook tegenstanders. En die hebben er nu voor gezorgd dat hij geband is van Facebook en Instagram.

Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, heeft Andrew Tate geband. De voormalige kickbokser zoekt al een tijdje de controverse op met radicale uitspraken op sociale media en in verschillende podcasts. Maar nu zal hij z’n gedachtegoed niet meer kunnen verspreiden via z’n populaire accounts op Instagram en Facebook.

Andrew Tate

De Brits-Amerikaanse Andrew Tate is een voormalige kickbokser, die in 2016 te zien was in de Britse versie van Big Brother. Tate moest het huis toen verlaten nadat beelden de ronde deden waarop te zien was hoe hij een vrouw sloeg met een broeksriem. Later brachten zowel Tate als de vrouw in kwestie een statement uit waarin ze zeiden dat alles met wederzijdse toestemming gebeurde. 

Sindsdien is Tate wel nog actief op sociale media, waar hij een gigantische fanbase wist te verzamelen. Dat deed hij voornamelijk door misogyne uitspraken te doen en andere statements waarmee hij telkens de controverse opzoekt. Enkele van de uitspraken van Tate zijn dat vrouwen thuis moeten blijven en dat ze niet mogen autorijden. Daarnaast is hij ook van mening dat vrouwen het bezit zijn van mannen. Vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting moeten volgens hem dan weer “verantwoordelijkheid dragen voor het incident”.

Zelf wil hij enkel vrouwen tussen de 18 en de 19 jaar daten, want op hen kan hij een blijvende impact maken. Vrouwen die bijvoorbeeld 25 of 26 zijn (we herinneren jullie er even aan dat Tate zelf 35 is), hebben volgens Tate al te veel meegemaakt en te veel “d*ck” gehad. Daarnaast liet Tate ook al weten dat “depressie geen echte ziekte is” en dat mensen die zich depressief voelen “gewoon moeten verdergaan met hun leven”. Mensen die in therapie gaan, zijn volgens Tate dan weer “nutteloos”. Het dragen van een mondmasker tijdens de coronapandemie zou dan weer iets zijn voor lafaards. Terwijl mensen die geen mondmasker dragen “moedig zijn en ballen hebben”.

@h3_podcast Ok great the word ‘imprint’ is ruined for me forever #andrewtate ♬ original sound – H3 Podcast

Verkrachting

Hoewel veel van deze opmerkingen gezien zouden kunnen worden als “een overdreven internet-persona” of een typetje dat Tate speelt, trekt hij deze dingen ook door in zijn dagelijkse leven. Zo wordt Tate beschuldigd van verkrachting. Dat is volgens hemzelf 40 procent van de reden waarom hij enkele jaren geleden verhuisde naar Roemenië. Daar zou het makkelijker zijn om aan deze beschuldigingen te ontsnappen. 

Daarnaast zouden er eerder dit jaar huiszoekingen hebben plaatsgevonden in het huis van Tate in Roemenië. Daarbij zou het niet enkel gegaan zijn over de beschuldigingen van verkrachting, maar ook om beschuldigingen van mensenhandel. Er zouden twee vrouwen, een Amerikaanse en een Roemeense, gevonden zijn in zijn huis die daar tegen hun wil opgesloten werden.

Populariteit

Ondanks die beschuldigingen is Tate wel razend populair op sociale media. Video’s met de hashtag #AndrewTate werden zo al mer dan 12 miljard keer bekeken op TikTok. TikTok reageerde al op de kritiek over video’s van Tate waarbij het liet weten dat “misogynie en andere haatdragende ideologieën en handelingen niet getolereerd worden op het platform”. Toch zijn de video’s van Andrew Tate nog steeds op TikTok te vinden.

Twitter greep eerder al in. Nadat Tate tweette dat vrouwen “verantwoordelijkheid moesten dragen wanneer ze verkracht werden”, werd zijn account geblokkeerd. En nu grijpt ook Meta in. Tate ziet zo zijn Instagramaccount met 4,7 miljoen volgers verdwijnen, net als zijn Facebookaccount.

Meer
Lees meer...